Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova knjiga tima bouveriea

"Politika popuštanja Hitleru" bila je strateški i moralni fijasko

Foto: Ljevak
11.11.2020.
u 11:45

Knjiga "Politika popuštanja Hitleru: Chamberlain, Churchill i put u rat", u kojoj britanski povjesničar i novinar Tim Bouverie dočarava neizvjesnost, dramatičnost i dileme jednog vremena i njegovih glavnih političkih protagonista, objavljena je u izdanju Naklade Ljevak.

Tim Bouverie britanski je autor, povjesničar i novinar. Nakon studija povijesti na Oxfordu radio je na povijesnim i političkim dokumentarcima prije nego što se pridružio radio-televizijskoj kući News Channel 4. Tijekom godina u novinarskoj struci radio je na gotovo svim suvremenim političkim događajima.

Bouverie piše književne kritike povijesne i političke tematike, a pisao je i za Spectator, Observer i Daily Telegraph. Knjiga "Politika popuštanja Hitleru" njegov je publicistički prvijenac koji mu je priskrbio pozitivne kritike međunarodne znanstvene zajednice, uključujući i komentare nekih od najuglednijih svjetskih povjesničara 20. stoljeća (Margaret MacMillan, Ian Kershaw, Peter Frankopan).

Knjiga je pisana u maniri najbolje britanske historiografije i publicistike kroz narativnu povijest koja dočarava neizvjesnost, dramatičnost i dileme toga razdoblja.

To je kronološka priča temeljena među ostalim i na dnevnicima, pismima, novinskim člancima i diplomatskoj pošti, koja čitatelja vodi kroz turbulentne godine uoči Drugog svjetskog rata, povijesna pripovijest brzog tempa: inteligentna, lucidna i napeta poput dobrog krimića – bez obzira na to što su događaji o kojima se u knjizi piše poznati.

Za razliku od drugih knjiga koje problematiziraju to razdoblje, "Politika popuštanja Hitleru" ne upada u zamku jednodimenzionalnog fokusa na jedan događaj (München) ili jednog pojedinca (Chamberlain). Iscrpna i sveobuhvatna kronologija započinje Hitlerovim imenovanjem njemačkim kancelarom 1933., a završava sedam godina kasnije, tzv. Lažnim ratom sredinom 1940. godine.

"Bouverie pokazuje da je pomirbena politika tridesetih godina dvadesetog stoljeća bila, strateški i moralno, spektakularni fijasko. Čak i kad je Hitlerova nezasitnost postala očigledna, prikladna reakcija Britanaca i Francuza izostala je: radilo se o dilemi između časti i užasa rata u čiju pobjedu nitko nije mogao biti siguran. Djelomično je to bilo uzrokovano traumom Prvoga svjetskog rata, koju nitko nije želio ponoviti", stoji u najavi.

Knjigu je na hrvatski preveo Igor Buljan.

Komentara 1

TH
thirtysix
12:10 11.11.2020.

Nešto kao popustanje SPC ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije