Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legalna otimačina

Politička igra gradonačelnika Bandića i HDZ-a paralizirala je zagrebačku kulturu

17.05.2020.
u 13:33

Kultura grada Zagreba skandaloznom odlukom Skupštine grada Zagreba od 14. svibnja ostala je bez programskih sredstava. U zagrebačkim umjetničkim i kulturnim krugovima već se razgovara i o organizaciji prosvjeda protiv ovakve odluke

Kultura grada Zagreba skandaloznom odlukom Skupštine grada Zagreba od 14. svibnja ostala je bez programskih sredstava! Ovu legalnu otimačinu omogućio je prevrtljivi zagrebački HDZ jer se priklonio stranci gradonačelnika Milana Bandića i odustao od odluke izglasane u ožujku o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad. Tada su se zastupnici HDZ-a priklonili oporbi i stavili na stranu ne samo neovisne nego i one institucionalne kulture jer su svi kulturni djelatnici zbog strogih antipandemijskih mjera došli u situaciju da ne mogu materijalizirati svoj rad i umijeće.

Iako su glavni nadležni skupštinski odbori bili protiv grube Bandićeve odluke o poništenju odluke Skupštine grada Zagreba, ona je izglasana prije dva dana na virtualnoj sjednici s 22 glasa za, 19 protiv i 2 suzdržana glasa. Očito, riječ je o političkoj trgovini između premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Bandića s obzirom na to da premijeru trebaju oni čuveni saborski žetončići kako bi mogao brže-bolje raspustiti Sabor. Skupština je u ožujku zatražila da Grad javnim ustanovama u kulturi isplati zakasnjela sredstva za 2019. te prvi kvartal 2020. godine, a nezavisnim subjektima 70 posto sredstava odobrenih na Natječaju za javne potrebe u kulturi za ovu godinu.

Grad tvrdi da su dugovi od prošle godine isplaćeni te da su troškovi isplaćeni i za siječanj i veljaču. Od travnja je Grad na sebe trebao preuzeti i troškove prostora kojima se koriste subjekti neovisne kulture sve do 1. listopada, a u slučaju gradskih prostora, pokrivanje najma u idućih dvanaest mjeseci.

– Zasad su isplaćeni samo materijalni troškovi za hladni pogon, a ne programski troškovi koji su ključna stavka u srušenom Zaključku. Mjera pokrivanja troškova prostora bila je jedina kojom je Grad trebao pomoći kulturi i sasvim u skladu s onima koje su druge zemlje, poput Njemačke, već donijele, jer je poznato da će potpore kulturi morati trajati mjesecima nakon ukidanja zabrane okupljanja. No, mi smo se morali boriti i za redovite isplate za realizaciju programa u ovoj godini, što je sad obustavljeno. Problematično je uzimati sredstva kulturi koja je među najteže pogođenim područjima u ovoj pandemiji i čija programska sredstva iznose tek 0,5% gradskog proračuna – rekao nam je Marko Torjanac. Sada, tvrdi, Grad ništa ne obvezuje da kulturi isplati sredstva, a na idućoj sjednici slijedi rebalans proračuna te će se ono što preostane raspodijeliti po političkim kriterijima. O tome svjedoči i to što su nekoliko dana prije stavljanja Zaključka izvan snage, ugovore dobile tek poneke organizacije mimo ikakvih jasnih kriterija.

Damir Lasić, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom, na sjednici je istaknuo da su i sve udruge i druge organizacije civilnog društva koje koriste gradske prostore oslobođene obveze plaćanja zakupnine do 30. lipnja. Zastupnica Rada Borić tvrdi da je takva štednja na malim sredstvima poput najma prostora besmislena. Oslobođenje troškova najma do listopada tražili su zato što će upravo tijekom ljeta kulturne ustanove pripremati programe kako bi na jesen ponovno mogle početi s normalnim radom. Pravi odnos prema kulturi vidi se u tome što se Grad nije pobrinuo da nađe ni jednu mjeru koja bi olakšala opstanak cijele djelatnosti, kaže Borić te ističe da je stavljanjem Zaključka izvan snage povrijeđena procedura s obzirom na to da je rok od 20 dana u kojem su sredstva trebala biti isplaćena prošao.

– Na prošloj su sjednici svi zajedno, dakle i HDZ, ne samo opozicija – osim stranke Milana Bandića – donijeli odluku. Ono što smo tražili jest da se svima, u institucionalnoj i neovisnoj kulturi, isplati sve, uz posebne mjere za izvaninstitucionalnu kulturu, i to se trebalo isplatiti u roku od 20 dana. Nešto su naravno poštovali, ali dio nisu i rok je u kojem su to trebali napraviti prošao. Ono što je sporno jest da se ne samo sada već i inače tako derogiraju odluke Skupštine. Mi nešto odlučimo, a onda dođe veliki gazda i kaže – ne može. Sada je na red došla i kultura, ali ovo je samo jedan od takvih primjera – kazala je Borić te dodala da su na Skupštini tražili i nadzor nad donacijama za saniranje posljedica potresa na što imaju pravo, no ni u tome nisu uspjeli.

U zagrebačkim umjetničkim i kulturnim krugovima već se razgovara i o organizaciji prosvjeda protiv ovakve odluke.

Komentara 3

Avatar Proleter
Proleter
14:14 17.05.2020.

Zar ste već zaboravili? Bandić je prije mjesec dana rekao da će za plaće u travnju biti, ali da za svibanj nije siguran. Prihodi od parkinga pali su 75%. Sada prodaje Apis da održi glavu iznad vode još koji mjesec, čitaj - Grad je bankrotirao.

ST
stefj
22:41 17.05.2020.

Ta kultura je uglavnom režimska kultura naslijeđena od prošle države. Onda znamo zašto je bila na taj način financirana, no danas kulturu financirati na isti način je potpuno promašeno i izuzetno skupo... Dajte mi navedite nešto iz kulture, što je financirano iz proračuna, a da ima nekog uspjeha kada se makne iz Hrvatske. Skoro ništa... Ima li nešto u toj kulturi što promovira Hrvatsku na međunarodnoj sceni? Apsolutno ništa... A inače, Zagreb je pred bankrotom, ima previše uhljeba na proračunu, bez investicija nema šanse sve to plaćati, a oporba ne dozvoljava da se išta gradi...

Avatar KimberlyBI87
KimberlyBI87
21:02 17.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​Ki︆︅︆︅s︆︅​sTo​k​​.​c​​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije