Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera

Policija pred Hrvatskim glazbenim zavodom, ravnatelj se zaključao u zgradu

Članovi ravnateljstva HGZ-a održali konferenciju na ulici jer im je ravnatelj zabranio ulaz u zgradu
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/11
19.11.2018.
u 14:09

Afera je počela početkom ljeta kada je nastala pobuna zbog iskazane namjere predsjednika HGZ-a Nike Đurića da razgovara s potencijalnim kupcima zgrade u Gundulićevoj ulici premda je statutom ove udruge izričito zabranjena bilo kakva prodaja imovine

Kriza upravljanja Hrvatskim glazbenim zavodom, najstarijom i važnom institucijom hrvatske glazbene kulture, danas se nastavila na neupamćen način, barem kad je riječ o kulturnim ustanovama.

Afera je počela početkom ljeta kada je nastala pobuna zbog iskazane namjere predsjednika HGZ-a Nike Đurića da razgovara s potencijalnim kupcima zgrade u Gundulićevoj ulici premda je statutom ove udruge izričito zabranjena bilo kakva prodaja imovine. U povijesnoj zgradi nalazi se koncertna dvorana, knjižnica i arhiv s jednom od najvažnijih zbirki za povijest hrvatske glazbe, a većina ostalih prostorija trenutačno je prazna i nekorištena otkako se Muzička akademija, koja je tamo bila podstanar, preselila u vlastitu novu zgradu.

Pogledajte video: Članovi ravnateljstva HGZ-a održali konferenciju na ulici jer im je ravnatelj zabranio ulaz

Sukob je rezultirao međusobnom suspenzijom. Većina članova ravnateljstva suspendirala je Đurića s mjesta predsjednika, a on njih.

Ravnateljstvo je za danas u 11 sati bilo zakazalo konferenciju za medije da objavi održavanje izborne skupštine 28. studenog na kojoj bi trebali biti izabrano i novo ravnateljstvo, a potom i predsjednik.

Članovi ravnateljstva HGZ-a održali konferenciju na ulici jer im je ravnatelj zabranio ulaz u zgradu
1/11

Naime, kako je i sam Đurić ljetos priznavao i izjavljivao, on je u veljači ove godine, nakon iznenadnog odlaska prethodnog predsjednika s te funkcije, bio izabran najprije za člana ravnateljstva, a potom predsjednika HGZ-a za prijelazno razdoblje do izborne skupštine koja se treba održati najkasnije do 29. studenog 2018. godine.

U međuvremenu je promijenio mišljenje te statut i vlastiti status tumači tako da njegov mandat traje četiri godine. Zato je sazivanje skupštine, pa čak i same konferencije za novinare kao i statusa članova ravnateljstva proglasio nelegalnim i zabranio održavanje konferencije za medije u HGZ-u.

Tako su se ugledni članovi ravnateljstva danas našli na ulici pred zaključanim vratima koja su čuvali muškarci u civilu, bez oznaka bilo koje zaštitarske agencije. Na oglasnoj ploči pokraj ulaza stajala je obavijest s Đurićevim potpisom na kraju koje piše: "Odlukom Predsjednika HGZ-a zabranjuju se sva javna okupljanja i djelovanja u prostorijama Hrvatskog glazbenoga zavoda dana 19. 11. 2018. do 18 h."

Nazivajući takvu uzurpaciju javnog prostora sramotnom, potpredsjednik ravnateljstva HGZ-a Mladen Janjanin pozvao je policiju. Dvojica policijskih djelatnika, koja su brzo stigla u Gundulićevu, saslušala su najprije Janjanina, a onda ušla u zgradu na razgovor s Đurićem.

Po izlasku su neko vrijeme proveli, kako su sami rekli, telefonski se konzultirajući s nadređenima te potom okupljenima rekli da bez sudskog naloga nemaju ovlasti bilo koga silom uvoditi u zgradu ili iz nje. Tako je press-konferencija na kraju održana na ulici, na kojoj je Mladen Janjanin, u ime ravnateljstva, javnosti te osobito svim članovima Hrvatskog glazbenog zavoda uputio poziv na izbornu skupštinu koja će se održati u srijedu, 28. studenog u 17.30 u prostorijama Muzičke akademije.

Novinarima su također podijeljeni materijali s kronologijom slučaja, među kojima je i Đurićeva odluka od 15. studenoga kojom svih ostalih deset članova ravnateljstva isključuje iz članstva HGZ-a, kao i odluka Časnog suda HGZ-a s današnjim datumom kojom se Niko Đurić isključuje iz članstva.

Desetoro članova ravnateljstva HGZ-a, koje je Đurić najprije suspendirao s funkcija, a sada jednostranom odlukom i isključio iz članstva, redom su ugledni i poznati umjetnici i glazbeno-kulturni djelatnici Mladen Janjanin, Ljubomir Gašparović, Seadeta Midžić, Miroslav Gašparović, Siniša Bizović, Naima Balić, Silvije Foretić, Marino Tušek, Zdenka Kapko Foretić i Višnja Mažuran.

Među okupljene pred zatvorenim i čuvanim vratima HGZ-a došla je i pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer koja je rekla da prati situaciju u HGZ-u, a čin sprečavanja ulaska u ustanovu nedopustivim i neupamćenim skandalom.

Gospodin Đurić u svom uredu odgovorio je na naš telefonski poziv, ali je rekao da nema komentara te da će ovih dana sazvati konferenciju za medije i obavijestiti javnost i članove HGZ-a o situaciji. A na pitanje iz koje je agencije angažirao zaštitare da "čuvaju" zgradu, odgovorio je da ne zna.

Komentara 20

IS
istinaizlike
15:29 19.11.2018.

Kako se brzo fotelja zalijepi za guzicu.

DU
Deleted user
15:19 19.11.2018.

Ne radite dramu. Kad ogladni otključat će se. Ne može vječno ostati unutra.

LE
LeandroZG
15:20 19.11.2018.

i to je kulturnjak? sirovina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije