Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetskog kazališta

Pogledajte "Sylviju", pop operu za pjevačicu i devet glumica o životu Sylvije Plath

Foto: arhiva HNK Zagreb
05.10.2020.
u 14:05

U HNK Zagreb u sklopu Festivala svjetskog kazališta dolazi "Sylvia", predstava o životu Sylvije Plath.

Od kako postoji Festival svjetskog kazališta dobrano je razmazio domaću kazališnu publiku. Svatko, naravno, ima u tom obilju odlično probranih velikih teatarskih djela svog favorita, ali malo će koji ljubitelj kazališta sa svoje liste favorita izbaciti predstavu “Gospođica Julija”, u režiji Katie Mitchell i Lea Warnera, produkciji berlinskog kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Vidjeli smo je prije više od osam godina, u rujnu 2012., ali je i dalje jako dobro pamtimo jer bio je to pogled u kazališnu budućnost, nezaboravna vizija kazališta 21. stoljeća, jer u toj je predstavi svaki glumac ujedno i kamerman, a sve što se snima u realnom se vremenu  “prenosi” na veliko platno, te se tako briše razlike između filma i kazališta.

Podsjećanje na 2012. vodi nas ravno u budućnost, jer na ovogodišnji  festival Svjetskog kazališta, na scenu HNK Zagreb, u ponedjeljak, 12. listopada stiže predstava koja koristi sličan izvedbeni kod

To je uzbudljiva i atraktivna belgijska predstava"Sylvia", u režiji svestranog umjetnika Fabricea Murgie te u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa. Predstava dočarava unutarnji svijet slavne američke književnice Sylvie Plath i njezine životne borbe. U predstavi se povezuju mediji poput kazališta i filma, a sve uokviruje dojmljiva glazba, te se u konačnici Sylvia može očitati kao pop-opera za pjevačicu i devet glumica.

Originalnost ove predstave leži u miješanju kazališta i filma. Tijekom izvedbe gledatelj na velikom ekranu vidi nastajanje filma u realnome vremenu. Kamera koju pokreće Juliette Van Dormael u funkciji je dekonstrukcije života velike književnice prateći različite faze u njezinom životu sve do njezinog tragičnog kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije