Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#ostajemdoma

Pogledajte hrvatski filmski klasik "Živa istina" samo na Večernji.hr

13.05.2020.
u 10:21

Hrvatski filmski savez i Večernji list donose vam klasike za besplatno gledanje! U 20 sati započinje prijenos filma "Živa istina" na YouTube kanalu Večernjeg lista.

U nastojanju da svim ljubiteljima filma i široj javnosti olakša boravak u zatvorenom, Hrvatski filmski savez u suradnji s Večernjim listom nudi vam gledanje filmova iz produkcije FAS-a. Naa YouTube kanalu Večernjeg lista možete pogledati film "Živa istina". 

Film Tomislava Radića iz 1972. godine "Živa istina", prvi je i, do dvadesetpet godina kasnije nastala ostvarenja "Mondo Bobo" Gorana Rušinovića, jedini hrvatski dugometražni igrani film koji je crpio iz bogatog i svježeg nasljeđa američkog (njujorškog) neovisnog filma i godarovskog novovalnog ogranka. Snimljen u ultraniskobudžetnim uvjetima, rađen je u dokumentarističkoj maniri tzv. filma-istine. Božidarka Frait, kao i ostali glumci/likovi u filmu, zapravo glumi samu sebe, dok neuspješno traži posao. U čekanju glumačke šanse sjeća se svog teškog djetinjstva ratnog siročeta, odlazi na zabave s prijateljima... Naposljetku dolazi i na razgovor kod voditelja Teatra &td Vjerana Zuppe...

Na filmskom festivalu u Puli "Živa istina" nije uvrštena u natjecateljski nego u prateći program, što je izazvalo proteste kritičara, pa je naposljetku Božidarka Frait, mimo pravilnika, nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Riječ je o jednom od najboljih hrvatskih filmova sedamdesetih godina i jednom od najboljih hrvatskih debitantskih dugometražnih igranih filmova uopće.

Uloge:

Božidarka Frait, Roza Rosoci, Vesna Veselić, Zlatica Dubravčić, Irena Uhl, Verica Podolšak, Zdenka Livajić, Inge Grandić, Vjeran Zuppa, Stipe Bilobrk, Branko Supek, Branko Ivanda, Astrid Turina, Mira Wolf, Marlena Hohnjec, Ignac Pavković i dr.

Autorski tim:

Režija, scenarij, scenografija: Radić, Tomislav

Produkcija: Radiotelevizija Zagreb, Filmski autorski studio (FAS)

Snimatelj: Novak Dragutin

Montaža: Maja Filjak-Bilandžija

Više filmova može pogledati u videoteci Hrvatskog filmskog saveza na adresi VIDEOTEKA.hfs.hr

Komentara 1

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:20 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije