Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šokantna serija "Tiger king"

Pod krinkom ljubavi prema životinjama, u SAD-u se razvila mreža kriminalaca i očajnika željnih slave

05.04.2020.
u 09:09

Nova dokumentarna serija Netflixa vodi nas kroz život jednog od najpoznatijih američkih uzgajivača divljih životinja, luđaka prikladnog imena Joe Exotic

Gotovo je cijeli svijet u nekoj vrsti karantene, a internet, priznat će mnogi, jedino je što nas drži na životu – zahvaljujući koliko-toliko pojednostavnjenoj komunikaciji s prijateljima koje nismo vidjeli već barem dva tjedna te golemoj, najednom dostupnoj količini sadržaja koji koristimo kako bismo održali zdrav razum. Međutim, ako se nakon izbijanja globalne pandemije i potresa koji je pogodio Zagreb još uvijek niste zapitali – je li ovo stvarnost – pogledate li najnoviji Netflixov hit o kojem bruje svi, preplavit će vas nepogrešiv osjećaj da netko s nama igra neobično okrutnu sesiju Simsa.

Riječ je o dokumentarnoj miniseriji pod nazivom “Tiger King: Murder, Mayhem and Madness”, u slobodnom prijevodu “Kralj tigrova: ubojstva, kaos, i ludilo”, naslov nam iskreno nagovještava što nas čeka, no nažalost, na ovo nismo bili spremni.

U sedam epizoda u trajanju od 40-ak minuta, “Tiger king” vodi nas na vožnju bizarnim emocionalnom ringišpilom kroz život jednog od najpoznatijih američkih uzgajivača divljih i egzotičnih životinja, šarmantnog luđaka prikladnog imena Joe Exotic.

Krenimo ispočetka – Joe, pravim prezimenom Schreibvogel, 57-godišnji je Amerikanac iz Oklahome s fantastično lošom fudbalerkom, propali predsjednički kandidat i, da citiramo dokumentarac: “naoružana, tigrovima opsjednuta, gej poligamna seljačina”. Ukratko, osoba u kojoj su sadržani i u kakofoničnom skladu supostoje svi najgori američki stereotipi na steroidima. Široj javnosti poznat je zahvaljujući svom “zoološkom vrtu” Greater Wynnewood Exotic Animal Park, gdje je godinama prikupljao i u najboljim danima okupljao oko 1000 primjeraka više od 50 vrsta egzotičnih životinja, ponajviše divljih mačaka poput tigrova, risova i lavova te na njima vrlo dobro zarađivao.

Zloglasno kompliciran i trom američki pravosudni sustav dopuštao je i u nekim slučajevima još uvijek dopušta ne samo držanje divljih životinja kao maznih kućnih ljubimaca već i njihovo parenje, prodaju i zaradu na vlastitim, u kućnoj radinosti sklepanim zoološkim vrtovima. Naš Joe nije ni prvi ni jedini takav oportunist – upoznajemo u dokumentarcu i stanovitog kriminalca Jeffa Lowea, rehabilitiranog kralja narkotika Marija Tabrauea te doktora Kevina Bhagavana Antlea, čiji je ZOO zapravo slabo zamaskirani kult u kojem Antlea opslužuju mlade, privlačne djevice.

Na njihove goleme posjede redovito dolaze horde ljudi kako bi se izbliza upoznali s divljim životinjama, mazili novorođene tigriće ili igrali lovice s lavovima. Zanimljivo je primijetiti i da svi odreda svoje biznise opravdavaju ljubavlju prema životinjama i željom za očuvanjem ugroženih vrsta s tolikom strašću da moramo pomisliti da zaista u to vjeruju.

No, kao što jedan od aktera priče u dokumentarcu tvrdi, vrlo je vjerojatno da je tu posrijedi prava ovisnost o osjećaju moći koji dolazi s držanjem egzotičnih životinja, a intenziviran je posjedovanjem golemih količina oružja. Svi oni imaju i jednoga zakletog dušmanina – Carole Baskin, aktivisticu za prava životinja i vlasnicu utočišta za divlje mačke na Floridi.

Međutim, ni Baskin, koja već desetljećima lobira za donošenje zakona o zaštiti životinja i život je posvetila spašavanju velikih mačaka iz nečovječnih uvjeta, uvjerit ćemo se uskoro, nije baš cvijeće.

Kao što dokumentarac prilično jasno insinuira, njen drugi muž koji je nestao pod sumnjivim okolnostima, vjerojatno je završio kao hrana njenih ljubljenih mačaka. A jesmo li spomenuli i da se Joe Exotic trenutačno nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne zbog, dakako, zlostavljanja životinja i – pazite ovo – pokušaja unajmljivanja plaćenog ubojice (u stvarnosti tajnog FBI agenta) da izvede atentat na Carole Baskin?

Kako vam ne bismo dalje kvarili radnju, s informacijama stat ćemo tu, ali toplo vam preporučujemo ovu veličanstvenu verziju “Knjige o džungli” isprepletenu skandalima, prijetnjama, nasiljem i stravičnim modnim odabirima. U nekom trenutku zapitat ćete se – gledam li ja ovo u neki sumanuti paralelni svemir? Odgovor koji već znate u vama će izazvati istovremeno gnušanje i perverzno zadovoljstvo, a osjećaj gledanja “Tiger Kinga” je jednak promatranju prometne nesreće – zgroženi ste, ali koliko god se trudili, ne možete otrgnuti pogled.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije