Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTFF U četvrtak počinje festival filmova u jednom kadru

Počinje One Take Film Festival: Od bizarnih crtica do raskošnih istraživanja

18.11.2008.
u 16:25

Projekcijom “Tihog svjetla” (izvan konkurencije) – dobitnika Nagrade žirija u Cannesu, Propelera Motovuna i četiri FIPRESCI-jeve nagrade – meksičkog redatelja Carlosa Reygadasa sutra u 12h u kinu Tuškanac započinje 4.

One Take Film Festival, jedini filmski festival u svijetu u kojem se natječu isključivo filmovi snimljeni u jednom kadru. Donekle bizarna temeljna zamisao u konkurenciju za Grand Prix ove godine donosi 32 filma čiji autori s više ili manje stvaralačkog razloga istražuju mogućnosti izraza uhvaćenog između trenutka uključivanja i isključivanja kamere.

S jedne strane tu su minimalističke crtice, poput (gotovo) amaterskog kućnog uratka, hrvatskog “O ljudima i psima” ili austrijskog “Drakea” koji pokazuje koliko se slojevitosti može izvući iz samo nekoliko sastojaka. S druge strane, tu su vizualno i mizanscenski raskošni ruski “Polje, klaunovi, jabuka” ili mađarski, za nagradu Europske filmske akademije nominiran, “S malo strpljenja” koji dugi kadar koriste u punom sjaju igre planovima, pokretima i sadržajima.

Onako kako su to radili velemajstori poput Miklosa Jancsa, Živojina Pavlovića ili Roberta Altmana. Na drugi način raskošan je, primjerice, australski “Eleven” koji s nepomično ukopanom kamerom bilježi ono što se inače radi uz bezbroj montažnih rezova i kutova kamere – oružani akcijski okršaj policajaca i kriminalaca.


Umijeće filmskog citata

OTFF traje do subote, održava se u kinima Tuškanac i Europa, a nudi i nekoliko popratnih programa među kojima najviše pozornosti privlači onaj nazvan “Umijeće filmskog citata”, u kojem će biti prikazano pet novijih filmova u kojima se istaknuti redatelji Carlos Reygadas (gost festivala), Hou Hsiao Hsien, Takeshi Kitano, Johnnie To i Guy Maddin oslanjaju na postojeća klasična ostvarenja poput “Crvenog balona”, “Riječi”, “Šerburskih kišobrana” i “Vampira”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije