Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RadioTeatar

Počinje jesenski ciklus radiofonijskih izvedbi "Plan za bijeg"

Hoerspiel ansambl
Foto: Marin Franov
06.11.2019.
u 12:10

Drugi, jesenski, ciklus ovogodišnjeg Plana za bijeg održat će se od 10. do 13. studenog.

"Plan za bijeg" je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi Multimedijalne kolibe u suradnji s ansamblom RadioTeatra iz Zagreba. Već šestu godinu zaredom pozivaju razne autore/ice i izvođače/ice da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta, pod umjetničkom palicom Pavlice Bajsić Brazzoduro. Ovaj projekt nazivaju i svojim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja kojeg su započeli predstavom radiofonijskog teatra Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje).

U ovom izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi predstavit će dva projekta u nastajanju. Mlađe generacije moći će pogledati radiofonijsku predstavu "To može samo radio!" autorsko-izvođačkog tima RadioTeatra u Kazalištu LET, a za one malo veće dolazi performans "Isabel: Bach Coeur, druga postaja" violinistice Isabel na svojoj sljedećoj postaji; u Kući Arko

"To može samo radio!" je radio-predstava katastrofe s pucanjem, pjevanjem i Marsovcima, za djecu od 8 do 12 godina. Inspirirana je romanom „Rat svjetova“ Herberta Georga Wellsa iz 1897., istoimenom radijskom adaptacijom Orsona Wellesa i Howarda Kocha iz 1938., člancima iz starih zagrebačkih novina te „Prilozima za pribiranje provjerene građe, o povijesti pobuda, o osnutku i o prvom razdoblju rada Radio Zagreba“ Rudolfa Habeduša Katedralisa iz 1951. Održat će se u nedjelju 10. studenog u 12 sati u Kazalištu LET.

Violinistica Isabel će nas 13. studenog u 20h u Kući Arko počastiti drugim dijelom svog koncerta “Bach coeur”, ili točnije, drugom postajom na svom dugačkom putovanju istraživanja Bacha..


– Za mene su ove sonate poput studija, namijenjene su za učenje. Provela sam 40 godina učeći. Iako još nisam došla do najboljeg načina interpretacije Bachovih sonata, znam da nikada ni neću, a neće ni itko drugi. To je možda jasno samo onima koji poznaju instrument, ali moj je pristup sviranju ovih sonata vrlo radikalan i nekonvencionalan, i ni u jednoj glazbenoj školi neće vas ovako naučiti svirati Bacha. Svaki dan radim na njima i otkrivam nove stvari, jer to su 4 i pol sata glazbe za violinu, a nijedan dio nije isti, iste težine ili kompleksnosti. A kako da bolje naučiš svirati svoj instrument ako ne od majstora kao što je Bach – rekla nam je Isabel nakon svog prvog koncerta u Park-šumi Tuškanac ovog ljeta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije