Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. izdanje

Počinje Festival tolerancije

Film "Vukodlak"
Foto: Festival Tolerancije
1/4
05.04.2019.
u 16:30

Festival tolerancije i ove godine donosi širok izbor filmova, ali i izložbe, edukacije i glazbeni program.

Festival tolerancije održava se trinaesti put, počinje ove nedjelje i traje sve do 13. travnja. Ovogodišnje izdanje poseban naglasak stavlja na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljna načela jednakosti i pravednosti, a uz bogat filmski program nudi i izložbe, glazbeni program, dva masterclassa i još mnogo toga.

Festival će u nedjelju u 19 sati otvoriti  "Vukodlak", film s elementima horora koji prati skupinu djece koja, oslobođena iz koncentracijskog logora, zalutaju u šumu gdje ih čeka još veći užas. Otvorenju će prisustvovati i redatelj Adrian Panek, koji će predstaviti film. 

Filmski programi ovog su puta podijeljeni u sedam kategorija. Spektar donosi pregršt igranih filmova koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme, a Ugriz stvarnosti dokumentarne filmove iste i slične tematike. Tolerancija na rubu novi je program koji se fokusira na eksperimentalne, arthouse i ine filmove koji ne spadaju u uobičajenu festivalsku selekciju, dok Samo kratko, kako mu i ime govori, donosi izbor kratkih filmova i malih formata. Zanimljiv je i program Idemo dalje, na kojem će se predstaviti selekcija filmova u virtualnoj realnosti, dok je Mali koraci posvećen edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. I ove godine tu je Festival market, jedinstvena prilika da se hrvatska filmska scena upozna s inozemnim festivalima, a na kojem će se predstaviti međunarodni filmski festival Interfilm Berlin.

Vrijedi spomenuti i Tolerance talks, niz diskusija koje će se održati nakon projekcija filmova, a tiču se aktualnih društvenih fenomena poput jačanja fašizma, krize medija i seksualnog zlostavljanja djece od strane vjerskih dužnosnika. Masterclass tolerancije je novi dio festivala, a stručna predavanja održat će redatelji Nebojša Slijepčević nakon projekcije "Srbenke" i Bobo Jelčić nakon "Obrane i zaštite". Zanimljivo je i da će se predavanja snimati, montirati i režirati te nakon održavanja biti dostupna svima zainteresiranima. 

Organizirana su i tri edukativna sadržaja namijenjena prvenstveno učenicima: Digitalna kino-škola posvećena integraciji izbjeglica u društvo, Edukacijsko jutro na kojem će se prikazato će kratki dokumentarno-animirani film "5105, Priča o bijegu iz Mauthausena" nakon kojega će učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo Vesne Domany Hardy, preživjele Holakausta. Stručnjakinje iz Državnog muzeja Majdanek u Poljskoj održat će predavanje i radionicu na temu svjedočanstava bivših zatvorenika koncentracijskog logora Majdanek. 

Glazbeni dio festivala čini jazz sastav HI5 iz Austrije te mađarski EtnoRom band, a program je obogaćen i dvjema izložbama. Na četiri zagrebačka trga već je postavljena fotografska izložba Oni/They, sastavljena od pop up instalacija s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj, a sutra se ispred Muzeja suvremene umjetnosti otvara izložba reprodukcija murala koji se nalaze diljem Poljske, a posvjećeni su sjećanju na poginule poljske Židove. 

Film "Vukodlak"
1/3

Ulaz na sva događanja tijekom festivala je besplatan, a detaljniji raspored i više informacija možete pronaći na stranicama Festivala tolerancije

Komentara 2

GI
giannimichelis
22:19 05.04.2019.

Očekujem da festival otvori jedan od čelnika toleratne i liberalne Aušvic koalicije, Slovenac Krešo Beljak, sa svojim tolerantno-liberalnim pokličem "Sikter iz naše Hrvatske!"

Avatar mrkyyy
mrkyyy
17:26 05.04.2019.

joj jedva čekam, prošle godine je bilo zgodno, Mesić je predstavljao Zuroffovu knjigu pred impresivnim auditorijem od šestero ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije