Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slušaj drugačije

Počinje drugi ZEZ festival

Zavod za eksperimentalni zvuk
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
10.04.2019.
u 11:32

Ovih dana će iz KSET-a dopirati neki neobični zvuci. U pitanju je ZEZ, točnije glazbeni festival Zavoda za eksperimentalni zvuk. Počeo je kao koncertni program, ali je izrastao u pravi pravcati festival koji u KSET-u već drugu godinu okuplja niz izvođača i performera pod sloganom "Slušaj drugačije".

- Zavod za eksperimentalni zvuk zvuči jako ozbiljno, ali poanta je zez, dakle zezancija, igra i eksperiment – objašnjava nam organizatorica Nina Maštruko.

Iako postoje različiti programi koji podupiru eksperimentalnu glazbu, nijedan tome ne pristupa baš kao ZEZ. Nina ističe "Izlog suvremenog zvuka" kao odličan festival, u toku s trendovima i potpuno besplatan, ali nakon što smo naglo ostali bez njega, kaže, preostaju samo neki institucionalni projekti koji su ipak nešto manje orijentirani na nezavisnu scenu. ZEZ je zato tu da bude svima pristupačan, premosti jaz između 'običnih' slušatelja i akademskog pristupa glazbi u koji obično zapadaju takve manifestacije.

Festival će večeras otvoriti jednonoćna "Izložba zvuka" na kojoj nas očekuje šest audio i audio-video instalacija te čak četiri novomedijska eksperimentalno-glazbena performansa koji će se izvoditi na svaki puni sat u trajanju izložbe od 19h do ponoći. Organizator izložbe, Dražen Hižak objasnio nam je na koje to načine planiraju izložiti – zvuk.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

- Izlažemo nešto nematerijalno, na materijalan način. Imali smo ideju da upotpunimo koncertni program s jos nekim alternativnim pristupima zvuku i glazbi, jer zvuk nije samo glazba, nego jako puno repetitivnih šumova i valova. Izabrali smo više neki performativne, nemelodične, drukčije stvari koje ne bi mogli čuti na koncertu – rekao nam je Hižak.

Zvučni izlošci, ističe, nisu samo umjetnički, već neki od njih na kreativne načine spajaju tehnologiju i umjetnost, s izraženim inženjerskim pristupom. Primjerice, FER-ovci Antonio Pošćić i Gordan Kreković predstavit će svoj audio-video projekt "Click Click Sale" nastao sonifikacijom i vizualizacijom velike količine podataka prikupljenih platformom za online oglašavanje, dok su akademski umjetnici i pedagozi Ivan Mak i Karlo Kelečić stvorili "Foursome", interaktivno sučelje na piramidi koje poziva četiri osobe da pronađu zajednički jezik kako bi stvorili harmoniju ili disharmoniju.

Zanimljiva je i zamisao da na "Izložbi zvuka" vlada potpuna tišina. Posjetitelji će dobiti slušalice i s njima imati priliku ući u svaki od zasebnih malih svjetova zvučnih instalacija. Ipak, svakih sat vremena jedan će dvadesetminutni performans razbiti tišinu.

Od četvrtka do nedjelje, ZEZ nas svaki dan vodi na drugo glazbeno putovanje. Spojevi gotovo nespojivih kombinacija suvremene elektronske glazbe, spoken word poezije, jazza i klasične glazbe ili pak elektronsko nasilje i zvučno bombardiranje, noise eksperimenti i suludi blues od buke i kaosa, sve se to odvija ovaj tjedan u Unskoj 3.

- Želimo da ljudi dođu i otvore um. Može im se to svidjeti li ne svidjeti, ali bitno da proizvede reakciju. Danas ima toliko prosječne glazbe, koja niti smrdi niti miriše, a radije bih da smrdi, nego da nisam sigurna ni što se događa – objašnjava nam Nina Maštruko.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Čitav program ZEZ-a možete pronaći na njihovim internet stranicama, ali od izvođača istaknut ćemo ruski IC3PEAK, koji s opernim pop melodijama u sukobu s nasilnim industrijskim beatovima nastupa u petak. Zbog njihovog, doslovno glasnog, aktivizma protiv ruske političke opresije, članovi su benda u matičnoj zemlji bili privođeni, a njihovi koncerti zatvarani. U subotu nas zatim čeka 'napad na osjetila' dua BNNT. Oni su Daniel Szwed na bubnjevima i Konrad Smolenski na 'gitari' - žičanom instrumentu izrađenom od starog projektila. Nedjeljni popodnevni program, otvoreni impro session, svojevrsni je hommage "Izlogu" i Impronedjeljcima "Muzičkog salona" Studentskog centra. Kako kažu, KSET će postati utočište za duh ovog programa u kulturno-umjetničkom limbu a događaj je otvoren i za publiku i sve zainteresirane glazbenike koji se žele priključiti u improvizaciji na pozornici.

- Naš cilj je udruživanje nezavisne scene i alternative kroz više vrsta umjetnosti, jer nas sve vodi ista ideja. Glazba je najprisutnija umjetnost u životima ljudi, ali možda nekad premalo razmišljaju o tome. Ovime smo to pokušali pokazati – zaključila je Maštruko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije