Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetskog kazališta

Početak uz dvije predstave portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa

Foto: arhiva HNK Zagreb
28.01.2020.
u 10:57

“Upravo kao središnje nacionalno kazalište odlučili smo se na poseban program u povodu predsjedanja Vijećem Europske unije te smo ga predložili Ministarstvu kulture od kojeg smo dobili financijsku podršku da ga možemo realizirati. Ideja je da Festival svjetskog kazališta „premjestimo“ iz rujna u prvih šest mjeseci 2020. i predstavimo izvedbe velikih europskih redatelja. No paralelno će, budući da vjerujem od samog početka mojih međunarodnih kazališnih kontakata, da takve vrste akcija moraju ići obostrano, naše kazalište gostovati na mnogobrojnim europskim pozornicama.” Ovim je riječima Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb, u nedavnom intervju Večernjem listu, najavila Festival svjetskog kazališta.

A on počinje u velječi i to onim najboljim što nudi portugalski teatar. Festival počinje 6. velječe, gostovanjem Nacionalnog kazališta D. Maria II. iz Lisabona predstavom “Sopro”, slavnoga redatelja i ravnatelja kazališta Tiaga Rodriguesa.

Riječ je dirljivoj priči o kazališnoj umjetnosti i prošlim kazališnim vremenima, priči u čijem je središtu šaptačica.

Rodriguesa nazivaju njegovateljem kazališne umjetnosti koji u svojim predstavama miješa istinite priče i fikciju te rekreira djela klasične kazališne literature i adaptacije proznih djela, oduševljavajući time publiku diljem Europe, a HNK Zagreb o prvoj predstavi koju ćemo vidjeti  prenosi riječi samog Rodriguesa: 

- Kada je kazalište samo ruševina, kada ništa ne ostane od zidova, dekora, scenskih ulica, namještaja, strojeva, dijelova scenografije, netko je ipak još prisutan: onaj koji predstavlja pluća teatra i sve glumačke geste, a to je šaptačica. Glasovi, zvukovi, glazba, elementi koji su obično u središtu pozornosti, sada se povlače u pozadinu, ustupajući mjesto disanju teatra, onome koga nitko nikada ne čuje, onome što sad istupa u prvi plan, onome koji čuva kazališno pamćenje i kontinuitet; ženi koja je provela cijeli svoj život u kazališnoj zgradi u kojoj su se okupljali glumci i igrale predstave. Večeras, ona je ta koja priča priče, bile one istinite ili ne, sve su potekle iz kazališta. 

Već dan poslije, u petak 7. veljače, ali i u subotu, 8. veljače pred zagrebačku i hrvatsku kazališnu publiku stiže predstava “By heart”/ “Napamet”, još jedno djelo redatelja Tiaga Rodriguesa. U ovoj nimalo tipičnoj kazališnoj predstavi on pokušava naučiti grupu od deset osoba pjesmu. Međutim, oni nikad nisu vidjeli predstavu, ne znaju koji je tekst u pitanju i koje stihove moraju učiti, a sve se događa pred očima publike. Čitava je predstava prožeta temama i citatima iz Shakespearovih djela, djela Rayja Bradburyja i drugih autora, a kako napreduje učenje pjesme tako se polako odmotava pozadinska priča.

Važno je napomenuti da sve predstave u sklopu Festivala svjetskog kazališta počinju u 20 sati, "Sopro" se igra na sceni HNK Zagreb, ali  “By heart”/ “Napamet” ćemo vidjeti u Hrvatskom državnom arhivu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije