Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KOSTAJNICA

Počeo 15. SEFF - jedinstveni filmski festival u kojem se na biciklima filmovi "nose" u mjesta Pounja u RH i BiH

Foto: SEFF
1/4
23.08.2022.
u 14:15

„Kroz filmske radionice će se s djecom i mladima raditi u savladavanju stresa uslijed svih stanja koja nas posljednjih nekoliko godina prate (potres, rat u regiji, pandemija), tako da će tema biti “mentalna ekologija”.“ – dodaje Pavlić.

Danas je počelo još jedno izdanje Smaragdnog Eco Film Festivala- jedinstvenog festivala filma o zaštiti okoliša čiji festivalski međunarodni tim putuje ekološki prihvatljivim prijevozni sredstvima – biciklima po ruralnom i urbanom kraju Pounja, prikazivajući edukativne ekološke filmove.

„Kao takav po svom karakteru je jedinstven u svijetu. Festivalski tim čini petnaestak aktivista, filmaša koji dolaze iz svih krajeva svijeta.“ – kazuje organizator festivala Daniel Pavlić.

Ovogodišnji “kum festivala”, promotor je redatelj, glumac i umjetnik Mario Kovač, vizual za 15. SEFF je izradio umjetnik iz Umaga, Robert Sironi, dok je špicu napravio mladi zagrebački glazbenik i filmaš Dinko Čvorić.

Festival je počeo danas, kada festivalski tim iz Martin Broda u BIH kreće uz tok rijeke Une, te će do nedjelje posjetom urbanim i ruralnim krajevima Pounja, u BiH i Hrvatskoj, donositi filmove o zaštiti okoliša. Na putu dolinom rijeke Une, sve do ušća Une u rijeku Savu, filmovima će educirati publiku o važnosti ekologije. Završnica festivala s proglašenjem najboljih filmova bit će 27. kolovoza u Hrvatskoj Kostajnici.

Prekograničnom suradnjom s BiH, filmska karavana ekološkim prijevoznim sredstvima, biciklima, obilazi urbana i ruralna područja dvije države uz rijeku Unu, organizirajući projekcije za mlade i druge ljubitelje filmske umjetnosti. Osim projekcija, festival prate filmske tribine i radionice, izložbe fotografija Roberta Sironija i Nikole Šolića, koncerti i druge popratne manifestacije.

„Kroz filmske radionice će se s djecom i mladima raditi u savladavanju stresa uslijed svih stanja koja nas posljednjih nekoliko godina prate (potres, rat u regiji, pandemija), tako da će tema biti “mentalna ekologija”.“ – dodaje Pavlić.

U 11 pounjskih mjesta prikazat će se ukupno 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova, od kojih će najbolje međunarodni žiri nagraditi plaketama SEFF-a. Uz hrvatske, odabrani su filmovi iz Belgije, USA, Egipta, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Meksika, Turske, Irana, Kanade, Poljske, Kolumbije, Italije, Finske, Švicarske, Brazila, Izraela, Bugarske, Kirgistana.

O najboljim filmovima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Lana Barić, Lana Kosovac i Branka Bešević Gajić za kratkometražni film; Paulo Portugal, Anna Rybalova i Robin Bisio za dugometražni film te Roger Ballen, Marko Cindrić i Ruža Helač za animirani film. O Grand prixu festivala će odlučiti Marija Novaković.

Festival počinje u BIH, gdje će, prateći tok rijeke Une sve do ušća u Savu, obići Martin Brod, Kulen Vakuf, Štrbački buk, Bihać i Bosansku Krupu, te na hrvatskoj strani Majur, Sunju, Dvor, Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu. I nakon službenog završetka, festival se nastavlja projekcijama u brojnim zainteresiranim gradovima.

Više zelenih vijesti pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Snimljen dramatičan trenutak potonuća jahte duge gotovo 40 metara: More ju je samo progutalo

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije