Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Šesti autobus"

Počelo snimanje dugometražnog igranog filma o padu Vukovara

Foto: Šesti autobus
1/2
05.11.2019.
u 11:28

Snimanje dugometražnog igranog filma o padu Vukovara "Šesti autobus" Eduarda Galića počelo je u blizini Đakova, a do proljeća iduće godine nastavit će se u Vukovaru, Zagrebu, Glini i Beogradu.

Redatelj i producent, otac i sin Eduard i Dominik Galić autori su projekta koji se priprema već 13 godina, otkad su snimili hvaljeni serijal "Heroji Vukovara". 

- Upravo smo tijekom snimanja toga serijala stekli golemo iskustvo, znanje i došli smo do puno dokumenata koji će nam pomoći u snimanju „Šestog autobusa“. I scenarij za ovaj projekt spreman je s obzirom na to da je napisan prije deset godina, a prije tri godine odobrio ga je HAVC – kazao je za Večernji list prošle godine producent Dominik Galić.

Film je nazvan "Šesti autobus" jer je upravo to bio jedan od autobusa kojima su zarobljenici prevoženi do Ovčare, a ni do danas se ne zna gdje su pokopani, a sama radnja je temeljena na istinitoj priči te prati potragu jedne djevojke za svojim ocem. 

- Radnja filma odvija se 1991. s preskakanjem u 2007. godinu, na suđenje za Ovčaru. Ima i dokumentarne karakteristike s obzirom na to da koristimo i transkripte sa suđenja u Beogradu za zločin na Ovčari. Otac naše glavne junakinje vjerojatno je bio u tom autobusu – rekao je Galić u svom intervjuu za Večernji, dodajući da ovim filmom još jednom žele upozoriti na nestale, ali i proširiti priču o Vukovaru za koju svijet premalo zna.

Film će se u Vukovaru snimati desetak dana na nekoliko lokacija diljem grada vezanih uz ratnu jesen '91., od hangara Veleprometa do mjesta koje će predstavljati Ovčaru. Zbog scenografije, s obzirom na to da je Vukovar danas gotovo potpuno obnovljen, snimati će se još u Zagrebu i Glini.

U glavnim ulogama su Zala Đurić Ribić, Marko Petrić, Rade Vulin, Živko Anočić, Pavle Matuško i Ozren Grabarić.

"Šesti autobus" u kina diljem Hrvatske stiže 2021. godine, a zahvaljujući koproducentici Elli Mische, film će biti distribuiran i u američkim kinima.

Komentara 8

KU
kunigunda
12:18 05.11.2019.

Kaj Hrvati u tom filmu su bezimeni, ovo kaj je nabrojano to su sve srbi ili hrvati ne mogu uopce glumiti u Havcovim uradcima,jar se obicno novac odobrava ups poklanja srbima ili jugovicima ,da siroti ne propadnu ,pravi hrvatski reziser ni pod razno ne moze dobiti novac iz te jugosrpske samoposluge

DU
Deleted user
16:38 05.11.2019.

Zašto HAVC daje novac za film u kojem glavnu žensku ulogu ima Zala Đurić Ribič, mlada slovenska glumica s 2 filma, kćer Branka Đurića (moram priznati da sam to morao izguglati), a glumi i srpski glumac Rade Vulin (tog lika nema ni na Googleu)? Smatra li HRVATSKI audiovizualni centar da u Hrvatskoj ne postoje mlade glumice i glumci koj bi mogli igrati uloge u filmu o padu Vukovara, ili pak, nastavlja s ustaljenom praksom podupiranja kinematografija i, posebno, glumaca i glumica susjednih država - sve s našim novcem?

Avatar speak_loud
speak_loud
19:30 05.11.2019.

"ali i proširiti priču o Vukovaru za koju svijet premalo zna." zašto je to tako? Zato što u saboru i institucijama sjede oni tzv. antifašisti, a isti takvi su razarali Vukovar i činili zločine. I jedni i drugi se klanjaju crvenoj zvijezdi petokraki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije