Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA BOOKER

Pobijedio Irac John Banville

11.10.2005.
u 17:28

Irski romanopisac John Banville (1945) pobijedio je u ovogodišnjoj utrci za Nagradu Booker sve favorite, uključujući i najjačega po medijskim prognozama glasovitoga Juliana Barnesa. Na preksinoćnoj svečanosti u Londonu Banville je za svoj roman "The Sea" osvojio 50 tisuća funti, nadmašivši, osim Barnesa (klasika britanske postmoderne proze koji još nije uspio dohvatiti ni jednoga Bookera), još pet oštrih takmaca: S. Barryja, K. Ishigura, A. Smith i Z. Smith, odreda uspješnih i mnogo prevođenih prvaka suvremene književne scene engleskoga govornoga područja.

I sam priznavši u izravnom prijenosu dodjele nagrade na BBC-evu programu da je za njega taj uspjeh "veliko iznenađenje", Banville je "namučio" ocjenjivački sud. Predsjednik žirija John Sutherland izjavio je da je odluka donesena teško. Ipak, Banvilleov roman o čovjeku koji se sučeljava s prošlošću na povratku u grad gdje je kao dječak provodio praznike, predsjednik je žirija nazvao "majstorskom studijom o tuzi, sjećanju i ljubavi".

Sa svojim dosad najpoznatijim romanom, "Knjigom dokaza" (koji za tržište "zapadnog Balkana" postoji u srpskom prijevodu), Banville je još 1991. bio u užem izboru za Bookera. Novac od nagrade, veli dobitnik, potrošit će na "dobar rad i jako piće". (M. J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije