Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ples: Nakon šest godina adaptacije kina Lika, otvara se Zagrebački plesni centar

Plesni umjetnici konačno više nisu na listi zagrebačkih beskućnika

plesni centar
Renato Branđolica
25.10.2009.
u 16:37

Radionice traju od subote, a na večerašnjem svečanom otvaranju publika će upoznati prostor i plesače u akciji

Suvremeni ples na hrvatskoj kulturnoj sceni iz godine u godinu sve se više razvija i postaje zapaženiji. Da je tako, najbolje govore sve posjećenije plesne predstave. Usprkos tome, plesači i koreografi godinama su muku mučili s nedostakom prostora koji bi im omogućio nesmetani rad. No, dobra je vijest za sve ljubitelje plesa da navedeni umjetnici više nisu beskućnici jer je Zagrebački plesni centar, smješten u prostoru bivšeg kina Lika, nakon šest godina planiranja i adaptacije konačno otvoren.

Ples je bio beskućnik
Investitor i vlasnik je Grad Zagreb, a vođenje centra povjereno je Institutu za pokret i ples koji će se njime, uza svoje programe i u koordinaciji s ostalim plesnim zajednicama, svakodnevno koristiti. – Ovaj centar nije važan samo za Zagreb nego i za pozicioniranje hrvatske plesne scene u regionalnim međunarodnim te globalnim kontekstima, kazala je Mirna Žagar, ravnateljica Instituta za pokret i ples, te dodala da je promišljanje plesa na taj način zahtijevalo namjenski prostor koji Zagreb dosad nije imao.

Otvaranje centra, navodi M. Žagar, svojevrsna je strateška investicija Grada jer je u posljednjih dvadeset godina ples nadišao svoju kulturološku dimenziju te dobio i sociološko-ekonomski kontekst.

Tim se centrom otvaraju velike mogućnosti predstavljanja kulture različitih nacija, jer upravo je ples umjetnost koja nadilazi sve barijere. S Gradom, kažu u Institutu, imaju jednogodišnji ugovor po kojem bi Grad trebao pokrivati troškove hladnog pogona, pa će za ostale troškove biti potrebna i pomoć sponzora.

Radionice prije slavlja
Što se sadržajnog dijela tiče, Institut će formirati program preko aplikacija plesnih umjetnika i slobodnih prijava, a do prosinca se očekuje cijeli niz premijera. Iako je plesna zajednica napravila veliki korak naprijed, izazovi još uvijek postoje, a plesačima i ansamblima i dalje će trebati scene kazališta u gradu, posebno za velike produkcije. Centar je otvoren za javnost kao što i priliči plesnim radionicama od subote, a večeras će biti i svečano otvaranje. Ponovno plesom koji će publiku upoznati s prostorom i plesačima u akciji.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
10:35 26.10.2009.

Znači Grad Zagreb tj građani Zagreba iz svog džepa plaćaju taj njihov ples. Baš me zanima koliko građana bi pristalo to plaćati da ih se pita? Hmm...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije