Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

Pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan preminuo je u 62. godini

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
12.02.2020.
u 16:51

Godine 2010. objavio je zbirku poezije "Ljiljan u trnju". Među njegovim prijevodima ističu se "Tajne zanata" i "Tri jeseni: pjesme i sjećanja" Ane Ahmatove, "Pjesme i eseji" i "Izabrane pjesme" Osipa Mandeljštama, "Božićne pjesme" i "Postaja u pustinji" Josifa Brodskog, "Izabrani stupci i pjesme" Nikolaja Zablockog te "Bajka o ribaru i ribici" i "Izabrane pjesme" Aleksandra Puškina

Pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan preminuo je u 62. godini. Rođen je 1958. u Zenici. Studij komparativne književnosti, filozofije i rusistike započeo je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. godine.

Strukovnu nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca dobio je 1989. godine za najbolji prijevod poezije, za "Pjesme i eseje" Osipa Mandeljštama. Godine 1999. vodio je proslavu 200. obljetnice Aleksandra Puškina u Hrvatskoj te postavio veliku izložbu o pjesnikovu životu i djelu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Godine 2010. objavio je zbirku poezije "Ljiljan u trnju". Među njegovim prijevodima ističu se "Tajne zanata" i "Tri jeseni: pjesme i sjećanja" Ane Ahmatove, "Pjesme i eseji" i "Izabrane pjesme" Osipa Mandeljštama, "Božićne pjesme" i "Postaja u pustinji" Josifa Brodskog, "Izabrani stupci i pjesme" Nikolaja Zablockog te "Bajka o ribaru i ribici" i "Izabrane pjesme" Aleksandra Puškina.

Preveo je i "Sve teče" i "Život i sudbina" Vasilija Grossmana, "Košulju" Evgenija Griškovca, "Ruski party" i "Moskvo, ne volim te" Sergeja Minaeva, "Rusiju u banani" Olega Kašina i "Rabljeno doba" Svetlane Aleksievič,

Objavljivao je pjesme u časopisima te nastupao na festivalima poput Festivala slavenske poezije u Tveru u Rusiji, pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, Ljubičinim danima u Samoboru, Sesvetskom pjesničkom maratonu te u zagrebačkim klubovima.

Radio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji. Bio je dugogodišnji aktivni stolnotenisač i šahist. Datum sprovoda bit će naknadno objavljen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije