Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogorelić i Chopin

Pijanistički Michelangelo uz diskretne Zagrebačke soliste

ivo pogorelić u lisinskom
žarko bašić/pixell
04.12.2011.
u 13:29

Ugledni hrvatski pijanist Ivo Pogorelić ponovno je nastupio u dvorani Lisinski, no ovog puta uz Zagrebačke soliste. Pogorelić je muzicirao u ciklusu Lisinski subotom.

Nedugo nakon posljednjeg nastupa, Ivo Pogorelić se vratio u Zagreb i spasio večer ciklusa Lisinski subotom. U prepunoj dvorani nitko nije žalio za otkazanim kineskim orkestrom.Prvi put u Hrvatskoj Pogorelić je zasvirao Chopinov Koncert u e-molu, i to u raritetnoj komornoj verziji s gudačima. Pustinjački rigorozna priprema opet je urodila čudesnim i cvjetnim i trnovitim detaljima koji se ne čuju ni kod jednog drugog pijanista. Pogorelić se na pozornici svaki put suoči s mramornom gromadom tišine iz koje onda dijamantski preciznim dlijetima, poput Michelangela, uvijek iznova u zvuku oblikuje notama zadanu skulpturu i arhitekturu. Premda im, za razliku od proba, na koncertu nije uputio ni mig, od Pogorelića su štošta mogli naučiti i Zagrebački solisti u ulozi vrlo diskretne zvučne kulise. U nastavku večeri svirali su popularnu Serenadu Čajkovskog nakon koje je publika tražila i dobila bis. A Pogorelić se s Chopinovim Prvim koncertom i Zagrebačkom filharmonijom u Lisinski vraća već u ožujku.

Komentara 6

KA
Karla
16:38 04.12.2011.

Možemo biti ponosni što je Ivo Pogorelić naše gore list!

SA
sanna48
17:39 04.12.2011.

Ivo Pogorelic je srbin .....i ja u tome ne vidim nista lose i potpuno mi je svejedno tko je to sve dotle dok je Covijek....ali mi je smijesno kako se kada nam netko odgovara odmah proglasava velikim hrvatom a kadd ne baca se drvlje i kamenje na njega i naziva ga se srbinom.

KA
Karla
23:08 04.12.2011.

sanna48 / nije istina da je Pogorelić Srbin. Rođen je u Beogradu ali od oca Hrvata i majke Srpkinje. Ni u jednom trenutku nije bila sporna njegova pripadnost hrvatskom narodu. Čak ga i Srbi oduvijek smatraju Hrvatom. Prema tome -- ne obmanjuj javnost. Istina da njemu to nikada nije bilo važno jer se je smatrao stanovnikom cijelog svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije