Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žena koja sjedi blizu prozora

Picassova slika prodana za vrtoglavih 103,4 milijuna dolara

John Angelillo/Newscom/PIXSELL
14.05.2021.
u 15:41

Slika "Žena koja sjedi blizu prozora (Marie-Thérèse)" Pabla Picassa prodana je u četvrtak za 103,4 milijuna dolara tijekom aukcije organizirane u Christie'su u New Yorku.

Platno 1,46 m sa 1,14 m, naslikano 1932., prodano je nakon više od 19 minuta borbe između kolekcionara.

Djelo koje predstavlja Picassovu ljubavnicu i muzu, Marie-Thérèse Walter, gotovo je udvostručilo iznos početne procjene koju je pružila Christie's, a koja je iznosila 55 milijuna dolara.

Prodaja potvrđuje vitalnost umjetničkog tržišta koje zapravo nije patilo od pandemije, ali i posebnog statusa Pabla Picassa (1881. - 1973.).

Istu je sliku prodavač kupio prije samo osam godina na prodaji u Londonu za 28,6 milijuna funti ili oko 44,8 milijuna dolara.
Pet djela španjolskog slikara sada je prešlo simbolički prag od 100 milijuna dolara, a najskuplja je "Les femmes d'Alger", koja drži rekord sa 179,4 milijuna dolara u svibnju 2015.

Samo 14 slika u povijesti premašilo je 100 milijuna dolara na aukciji. Osim Picassa, talijanski umjetnik Amedeo Modigliani jedini je na popisu s više od jednog djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije