Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NERASKIDIVA VEZA

Petrit Çeku i Aljoša Jurinić koncertom slave zajednički im rođendan

Glazbenici Aljoša Jurinić, Petrit Ceku i Danijel Gašparović
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
01.06.2019.
u 16:38

Prvi zajednički nastup imali su prošle godine na ljetnom festivalu Scene Amadeo gdje je Petrit prvi put u životu zasvirao uz pratnju klavira

Poznaju se još iz đačkih dana, zajednički su im uvelike pristup umjetnosti kojom se obojica bave na vrhunskoj razini osvajajući natjecateljske trofeje i publiku u koncertnim dvoranama širom svijeta, a istog dana imaju i rođendan. Ove će ga godine, u nedjelju 2. lipnja, zajedno i proslaviti koncertom na pozornici Hrvatskog glazbenog zavoda, na veselje obožavatelja koji će sasvim sigurno dupkom napuniti i veliku i s njom spojenu malu dvoranu u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici.

Oni su Petrit Çeku i Aljoša Jurinić, prvi virtuoz gitare, drugi klavira, a svaki od njih je veliki poklonik umjetnosti onog drugog.

Kad god su obojica u istom gradu dok jedan od njih ima koncert možete biti sigurni da ćete onog drugog vidjeti u publici. Tako je Aljoša nakon jednog recitala predložio Petritu, koji mu je došao čestitati, da jednom i zajedno zasviraju.

Dogodilo se to upravo u HGZ-u gdje su obojica, kako sami kažu, održali najviše nastupa u životu i u kojoj, dodaje Petrit, gitara zvuči najbolje na svijetu. Stoga je više nego prikladno da i ovaj zajednički koncert na Aljošin 30. i Petritov 34. rođendan održe upravo u toj dvorani koju obojica silno vole i cijene kao najveće kulturno dobro Zagreba.

Prvi zajednički nastup imali su prošle godine na ljetnom festivalu Scene Amadeo gdje je Petrit prvi put u životu zasvirao uz pratnju klavira, pošto je ta kombinacija instrumenata na koncertnim pozornicama iznimno rijetka, a i literatura za ta dva glazbala vrlo oskudna. Tada su izabrali dvije vrlo rijetko izvođene skladbe Antona Diabellija, Beethovenog suvremenika i u glazbenim krugovima čitave Europe vrlo utjecajnog glazbenog izdavača koji je ujedno bio, što je također rijetkost, istodobno profesor klavira i gitare.

Diabellijevu Sonatinu u A-duru i Veliku briljantnu sonatu (Grande sonate brillante) u d-molu svirat će i u nedjelju u HGZ-u, a svom zajedničkom repertoaru dodat će ovaj put i izvedbu skladbe "Fratres" velikog suvremenog estonskog skladatelja Arvoa Pärta, čiji latinski naslov znači "Braća", pa je i po tome prikladan za koncert dvojice prijatelja i glazbom zbratimljenih umjetnika.

Uz to, kako je na predstavljanju programa u kavani Kavkaz prekjučer objasnio Aljoša, Pärt je svoje djelo skladao za nenavedene instrumente pa je to izvrsna prilika za spajanje klavira i gitare bez obrađivanja neke skladbe napisane za drugu kombinaciju glazbala.

Jurinićeva solistička točka na koncertu bit će stavak Ondine iz slavne Ravelove suite "Gaspard de la nuit" izrazito impresionističkog karaktera, dok će Çeku odsvirati Haydnovu klavirsku Sonatu u C-duru u sasvim novoj obradi Valtera Dešpalja za kulturu. Ni ta skladba nije odabrana slučajno za ovaj koncert jer je poznata i po svom podnaslovu "Der Geburtstag" – Rođendan.

A ove lijepe priče ne bi bilo bez još jednog glazbenika, Petritovog i Aljošinog kolege i prijatelja, pijanista Danijela Gašparovića koji se već nekoliko godina sa svojom Umjetničkom udrugom Cristoforium intenzivno bavi organizacijom koncerata, pa tako i ovog.

Kada se Jurinić vratio u Zagreb nakon svog sjajnog nastupa u finalu Chopinova natjecanja u Varšavi upravo mu je Cristoforium organizirao koncert u HGZ-u. Njihov ciklus na Pleyelu Svetislava Stančića, koji se posljednje dvije godine održava u Hrvatskom državnom arhivu, jedini je pijanistički ciklus u Hrvatskoj.

Ovog su ga proljeća otvorili sjajni recitali Danijela Detonija i Rubena Dalibaltayana, a najesen dolaze izraelski virtuoz Boris Giltburg i ruski velemajstorski duo Holodenko-Gunjin. U ciklusu Cristoforium na povijesnim klavirima u Muzeju za umjetnost i obrt i sam će Danijel, skupa sa svojim ocem Ljubomirom, u rujnu zasvirati na fortepianu uz sopranisticu Tanju Ruždjak, a potom tijekom jeseni gostuju Engleskinja Linda Nicholson, Jan Vermeulen i Veerle Peeters iz Belgije te Nizozemac Ronald Brautigam.

Treći ciklus je onaj u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici gdje Cristoforium predstavlja probrane mlade glazbeničke talente.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije