Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIKOVNA ATRAKCIJA

Pet Bukovaca i tri Picassove keramikena aukciji u zagrebačkom Art salonu

15.12.2017.
u 15:33

Ljubitelji umjetnosti moći će birati između dvije slike Ljube Babića, a tu je i odlični rad Ive Režeka 'U krčmi' čija je početna cijena 10.200 eura

Art salon Zagreb smješten u nekadašnjoj Galeriji Ivana Meštrovića u samom središtu Zagreba za 21. prosinca najavljuje više nego atraktivnu predbožićnu aukciju na kojoj će se naći čak pet platna Vlaha Bukovca, ali i jedna domaća slikarska ekskluziva, ulje Miroslava Kraljevića “Slikareva soba u Požegi” čija početna cijena drži rekord aukcije jer iznosi 70.000 eura.

No atraktivno je i razigrano i šarmantno ulje Vlaha Bukovca “Fantasie” čija je jedna verzija izlagana i na pariškom Salonu, a slika koja je u ponudi Art salona nalazi se i na katalogu aukcije. Riječ je o slici potpisanoj Paul Andrez (poznati Bukovčev pseudonim) čija je početna cijena znatnih 48.000 eura.

Portret Emanuela Lesića

No tu je i prelijep “Portret slikarova nećaka” Emanuela Lesića iz 1908. godine, s početnom cijenom od 20.000 eura, ali i eterični portret “Djevojke iz praškog perioda” s početnom cijenom od 25.000 eura. Zanimljiva je i Koketa potpisana pseudonimom Paul Andrez (početna cijena šest tisuća eura) i ulje na kartonu Zavist ubija pravednost s početnom cijenom od 15.000 eura. Podsjećamo, na proljetnoj aukciji Art salona prodana su dva platna Vlaha Bukovca.

Među najstarijim djelima koja će biti na aukciji svakako je i rad atribuiran Giovanniju Francescu Barbieriju zvanom Guercino “Lot i njegove kćeri”. Riječ je o radu čija je početna cijena 8500 eura, koji je nekoć bio u vlasništvu glasovitog hrvatskog glumca i redatelja Tita Strozzija, a kasnije i u vlasništvu hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula.

Tu su i bakropisi Andrije Medulića Schiavonea, pa i Portret cara Ferdinanda I. Martina Rote Kolunića (s prihvatljivom početnom cijenom od tisuću i po eura) ili pak Kolunićevo “Mučeništvo sv. Petra” po Tizianu s početnom cijenom od dvije i po tisuće eura.

Tu su i radovi Nikole Mašića, Mencija Clementa Crnčića, Emanuela Vidovića, Roberta Auera, Jose Bužana, Ivana Tišova, Oskara Hermana... Tu je i akvarel “Na pramcu” Karla Afana de Rivere, koji je djelovao u Mostaru i u rodbinskoj je vezi sa španjolskom kraljevskom obitelji, s početnom cijenom od doista prihvatljivih osamsto eura.

Ljubitelji umjetnosti moći će birati i između dvije slike Ljube Babića, ali i odličnog rada Ive Režeka “U krčmi” čija je početna cijena 10.200 eura. Brojni su radovi Milivoja Uzelca, neki od njih i krajnje erotskog sadržaja, a što se erotike tiče, veliku će pažnju zasigurno izazvati rad akademika Ivana Kožarića nazvan “2200 godina Ivana Kožarića” s početnom cijenom od osam tisuća eura. Taj rad-instalacija sadrži kameni 2200 godina stari falus koji je akademik Grga Novak pronašao u Markovoj spilji na Hvaru, ali i falus koji je u terakoti oblikovao akademik Kožarić.

Monumentalni Šeferov

Najveća slika na aukciji je veliko, monumentalno platno Vilka Šeferova “Berba u Oklaju” za koje je početna cijena 5500 eura, ali i reprezentativna platna Ordana Petlevskog, Omera Mujadžića, Slavka Šohaja, Vilka Gecana, Mladena Veže, Ljudevita Šestića, Zlatka Boureka, Borisa Bućana...

Upravo je neodoljivo ulje na platnu Miljenka Stančića nazvano “Piko” (poznati glazbenik Ivan Piko Stančić slikarov je sin prikazan na ovoj slici) s početnom cijenom od pet tisuća eura, a tu su i zanimljivi radovi Josipa Diminića, Milene Lah, Vlade Kristla, Julija Knifera, Vlade Marteka, Darka Bavoljaka, Mije Vesovića...

Tu su i tri originalna rada Pabla Picassa (bijela glina – djelomice glazirana keramika) s pripadajućim certifikatima s početnom cijenom između dvije te šest i pol tisuća eura.

1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije