Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

“Pasivni otpor” Dore Delbianco - (Tragi)komedija o besmislenosti skupe birokracije

Scena iz predstave
Pixsel
19.11.2013.
u 13:11

Duhovito, s velikom dozom opravdane gorčine

Kazalište Tvornica lutaka predstavilo je na Sceni Grič “Pasivni otpor”, redatelja Marija Kovača prema tekstu dramatičarke Dore Delbianco, u kojem govori o hrvatskoj imigrantskoj politici, postavljenoj tako da “pravi” imigranti u birokratskoj mašini nemaju baš nikakve šanse, ali zato oni s dobrim vezama bez problema dobivaju hrvatske putovnice za sumnjive poslove u našoj zemlji. Groteskni lik činovnika s idejom veličine znalački je odigrao Vilim Matula, dok njegova asistenta glumi Nikša Marinović.

Marinovićev lik, feminiziran do granice političke nekorektnosti, tijekom čitave predstave premješta iste komade papira s jednog mjesta na drugo, utjelovljujući sve nepotrebno zaposlene kotačiće u nefunkcionalnoj i preskupoj mašini naše državne uprave. U njihovu uredu redaju se (podjednako stereotipizirani) tražitelji azila, među kojima je najbolja Nina Violić u ulozi bosansko-srpske performerice, a izvrstan je i Dražen Šivak, zatim Dean Krivačić, stvarni imigranti Ena Hdagha i Imran Ayaz te Leon Lučev, u ulozi divljaka kojemu je telefonski poziv dovoljan da ostvari što ostalima mjesecima ne polazi za rukom.

Njegovim pojavljivanjem do kraja se razotkriva korumpirana odvratnost hrvatske birokracije, u kojoj, kako i sami autori predstave ističu, sva nada ostaje pred pragom institucija. Duhovito, s velikom dozom opravdane gorčine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije