Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće SuKultura

Oživljavanje kulture i umjetnosti u Novom Zagrebu

Foto: Vijeće SuKultura
13.02.2020.
u 13:19

Osnovano je Vijeće SuKultura - programsko vijeće koje se bavi promicanjem sudioničkog upravljanja u kulturi, razmatra potrebe lokalne zajednice te promišlja i predlaže kulturno-umjetnički i edukativni program koji će se provoditi u Novom Zagrebu i šire.

Napravili smo korak naprijed ka inkluzivnijoj kulturnoj ponudi i upravljanju u kulturi u Novom Zagrebu. Nakon više mjeseci edukativnih radionica, sastanaka te provedene ankete o kulturnim potrebama lokalne zajednice, u prosincu 2019. osnovali smo Vijeće SuKultura. Vijećnice i vijećnici pripremaju prvi natječaj pa je vrijeme da se predstavimo i javnosti. 

Vijeće SuKultura novi je model programskog vijeća koji se bavi promicanjem sudioničkog upravljanja u kulturi. Ima 7 članica i članova - 2 iz centara za kulturu i 5 iz umjetničkih organizacija. Oni su: Ana Janjatović-Zorica, Zdravko Popović, Matija Prica, Azra Svedružić, Klara Šimunović, Andro Vladušić i Anita Zlomislić. Vijeće SuKultura razmatra potrebe lokalne zajednice i prema njima promišlja, odabire i predlaže dio godišnjeg kulturno-umjetničkog i edukativnog programa. Program će se provoditi u centrima za kulturu, na lokacijama u Novom Zagrebu i šire, u suradnji s organizacijama civilnog društva, ustanovama u kulturi te predstavnicima_ama lokalne zajednice. 

U sklopu projekta SuKultura provedena je anketa Kulturna ponuda u Novom Zagrebu kojoj se odazvalo 35 organizacija civilnog društva i 435 građanki i građana. Rezultati ankete pokazuju da građani_ke nisu upoznati s načinom na koji mogu participirati u odabiru kulturnih programa i u korištenju prostora centara. Dobiveni podatci govore kako postojeće kulturne programe treba više usmjeriti prema zadovoljavanju potreba i interesa lokalne zajednice. Ispitanici su se izjasnili da potrebama zajednice najviše odgovaraju 3 tipa programa: radionice, manifestacije na otvorenom i kazališne predstave. Većina ispitanih pokazala je interes da volonterski sudjeluje u definiranju godišnjeg kulturnog programa u centrima za kulturu na području Novog Zagreba.

Sudioničko upravljanje u kulturi Vijeće vidi kao proces zajedničkog donošenja odluka, odnosno, dijeljenja odgovornosti u upravljanju između dionika koji sudjeluju u određenoj kulturnoj politici, projektu ili inicijativi. Tu podrazumijevamo javne ustanove, javne ustanove u kulturi, organizacije civilnog društva, neformalne građanske inicijative te šire građanstvo.  

Vijeće SuKultura dio je projekta SuKultura nastalog u okviru natječaja Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Projekt se realizira na području Novog Zagreba, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i okuplja sljedeće partnere: Domino, Eurokaz, Gong, Kulturni centar Travno, Centar za kulturu Novi Zagreb i Grad Zagreb. Nositelj projekta je udruga Domino.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije