Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi program

Ovogodišnji ZagrebDox u znaku ljubavi

Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara
ZagrebDox
12.05.2021.
u 11:43

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od od 13. do 20. lipnja u Zagrebu, predstavlja novi program - "Ljubav", u okviru kojega će se prikazati četiri intimne filmske priče, no vječna filmska tema prisutna je i u filmovima ostalih festivalskih programa.

S festivala kažu kako je za dio odabranih filmskih naslova ljubav u fokusu dijelom kao posljedica zrcaljenja emocija koje nosi dugotrajna izolacija i osamljivanje uzrokovano globalnom situacijom, ali i kao konstantna preokupacija i potraga za bliskošću. "Aktualna zbivanja i ograničenja tome daju dodatni kontekst", dodaju. 

Dokumentirajući ruske putnike na krstarenju rijekom Volgom, poljski dokumentarist Jerzy Sladkowski u filmu "Bitter Love" bilježi njihovu potragu za ljubavlju na brodu koji je svojevrsna agencija za upoznavanje.

"U ozračju današnje svakodnevice film secira ljudsko ponašanje prije, ali i poslije pandemije – slobode i mogućnosti koje smo donedavno uzimali zdravo za gotovo danas su nezamislive, što rezultira drugačijom percepcijom filma i dodatnim značenjem u uvjetima u kojima trenutačno živimo", napominje se u najavi. 

Potraga za ljubavlju nit je vodilja i njemačkog filma "Laka Ljubav" Tamera Jandalija, koji u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom. Odlikuje se nesputanom neposrednošću i u ritmu elektroničke glazbe prati ljubavne zgode mlade generacije urbanih Nijemaca u Kölnu. 

Tinejdžerska ljubav u fokusu je kratkometražnog filma "Tender" francuske autorice Isabel Pagliai, najboljeg kratkog dokumentarca ovogodišnjeg Dokufesta. Radnje smještene u kasno ljeto na malom jezeru, film razotkriva odnose između skupine djevojčica i dječaka, njihovu napetost, ali i privlačnost te neutaživu želju za druženjem. 

"Od tebe sam sretan" autora Davida Bakarića domaći je naslov u ovom ljubavnom programu, a prati odnos dvoje pojedinaca koji su se upoznali u Skopju i ponovno se susreću u Hrvatskoj.  

Svjetsku kino premijeru na ZagrebDoxu imat će film "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara, koji kroz univerzalnu emociju ljubavi povezuje najširi spektar kultura i identiteta, a prikazuje se u regionalnoj konkurenciji. 

Putujući u najudaljenije kutke svijeta, od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, autorski i bračni par su zabilježili 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima. 

Ljubav i partnerski odnosi provlače se i kroz ostale filmove na festivalu, od kojih se iz međunarodne konkurencije izdvaja potresan i dirljiv portret iranske obitelji, "Radiograph Of A Family", najbolji dokumentarac festivala IDFA.

Redateljica Firouzeh Khosrovani u tom filmu progovara o vlastitom odrastanju i identitetu kroz odnos majke i oca koji obilježava jaz između tradicionalnog i suvremenog, potpune posvećenosti islamu s jedne strane te svjetovnom i progresivnom s druge. U fragmentima njihove intime zrcale se tako konflikti novije iranske povijesti. 

Kontroverzni Dox film "Love, It Was Not" donosi priču o nemogućoj i tragičnoj ljubavnoj priči između Helene, mlade židovske zatvorenice u Auschwitzu, i austrijskog generala SS-a koji joj je spasio život. Trideset godina nakon te ljubavne veze generalova sadašnja supruga poziva Helenu da svjedoči u njegovu korist i tako mu uzvrati uslugu. 

Autorska večer bit će posvećena Rajku Grliću, predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa, a u programu je film "Svaka dobra priča je ljubavna priča", najavljen kao "bilješka o jednom ljubavnom trokutu, ali i sasvim otvorena priča o javnom i privatnom životu umjetnika".

U tom filmu Grlić s koredateljem Matjažom Ivanišinom snima proces postavljanja  kazališne predstave portretirajući pritom osobne odnose onih koji je kreiraju: scenarista i redatelja Dušana Jovanovića, glumice Milene Zupančić te glumaca Radka Poliča i Borisa Cavazze. 

Sedamnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 13. do 20. lipnja u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Festival donosi više od 80 filmova u novom terminu, povoljnijim vremenskim uvjetima i uz prilagodbu aktualnim zbivanjima, sve s ciljem sigurnog susreta publike i dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta. 

Održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije