Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Subversive festival

Spoj filma i aktivizma otvara autobiografija velike Agnès Varde

Press
03.05.2019.
u 13:48

Festival odaje počast preminulim ikonama filmskog modernizma, a neće biti manjka kritičkog osvrta na današnjicu

U Zagrebu se u nedjelju otvara 12. izdanje Subversive festivala koji će vrata raspravama otvoriti autobiografskim dokumentarcem preminule redateljice Agnès Varde. Trajat će do 18. svibnja, a gledatelji će moći pratiti filmsko platno i rasprave u Kino Europa, kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti te Pogonu Jedinstvo.

Tradicionalni debatni štih

Filmsko-aktivistički događaj bit će, kao i uvijek, popraćen kritičkim osvrtom na društvo i brojnim predavanjima i raspravama koje će obilježiti ovogodišnja tema festivala  'Europa na rubu- Prema novom emancipatornom imaginariju.' 

U Zagreb tim povodom stižu francuski filozofi i književnici koji ne prestaju dizati prašinu: Didier Eribon koji je plijenio pažnju svojim memoarom o 'izlasku iz ormara' i pripadanju radničkoj klasi, mladi Geoffroy de Lagasnerie i Edouard Louis. 

Foto: Press

Fenomen sve većeg broja žena u desničarskim poketima koji žele eliminirati pravo na pobačaj objasnit će istaknuta feministička autorica Sara R. Farris i tako se dotaknuti nezaobilazne teme današnjice. 

Jezgra još uvijek flmska ponuda

Iako je u srži Subversive festivala upravo debata o aktualnim društvenim pitanjima, filmski program obiluje nezaobilaznim autorima i naslovima, ali apsolutna zvijezda ovogodišnjeg izdanja  je žena koja je obilježila francusku kinematografiju, Agnès Varda, feministica i pionirka francuskog novog vala koja je preminula u ožujku ove godine.

Festival će otvoriti njezin posljednji i to autobiografski film. 'Vardi od Agnès' bavi se njezinom drugom strašću, galerijskim projektima, a osim njega Subversive će prikazati i njezin drugi autobiografski dokumentarac 'Angezine plaže' iz 2008. godine. 

Tijekom dva tjedna, Subversive će na kino platna donijeti više od pedeset naslova u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj formi. Kome će pripasti glavna nagrada festivala, Wild Dreamer, odlučit će tročlani žiri koji čini producentica Nikolina Hrga, redatelj i profesor Zvonimir Jurić te austrijski filmski kritičar Otto Reiter

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije