Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
goranovo proljeće

Ovogodišnji Goranovci su Miroslav Mićanović i Tomislav Augustinčić

Autori: Denis Derk, Tia Špero
10.03.2020.
u 11:54

Objavljeni su ovogodišnji dobitnici nagrada Goranov vijenac poezije i Goran za mlade pjesnike.

Pjesnik Miroslav Mićanović ovogodišnji je dobitnik Goranovog vijenca poezije koji se dodjeljuje bijenalno u sklopu Goranovog proljeća. Mićanoviću je ovu prestižnu pjesničku nagradu dodijelio žiri u kojem su bili Andrea Zlatar Violić, Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Rudan i Marko Pogačar. "Pripadnik generacije koja je na književnu scenu stupila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Miroslav Mićanović više od tri desetljeća ispisuje jedan od najzanimljivijih i najzaokruženijih pjesničkih opusa u našoj suvremenoj kulturi", stoji u obrazloženju nagrade.

Mićanović je pjesni, prozaik, kritičar i urednik, a rođen je 1960. godine u Brčkom. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum, a živi i radi u Zagrebu. Prevođen je na strane jezike, te uvršatavan u antologije.

Nagradu Goran za mlade pjesnike, koja se dodjeljuje autorima mlađim od 30 godina za neobjavljenu zbirku poezije, dobio je Tomislav Augustinčić. Žiri u sastavu Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić, Augustinčiću su dodijelili nagradu za rukopis 'Ipak, zora'. Komisija je pohvalila i rukopise 'Špekec' Patrika Gregureca i 'Kraćenje razlomaka' Marije Skočibušić.

'Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga tematskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog 'pojmovnog pjesništva' 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija', naveo je u obrazloženju nagrade Branislav Oblučar.

Augustinčić je rođen u Karlovcu 1992. godine, diplomirani je antropolog te etnolog i kulturni antropolog. Piše poeziju i književnu kritiku, a do sada je radove objavljivao na portalima Afirmator, Strane, Nema i Aktiviraj Karlovac. Njegov pjesnički rukopis pohvaljen je na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike 2017. godine, te natječaju za nagradu Zdravko Pucak. 

57. Goranovo proljeće održati će se od 18. do 21. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije