Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRČKA TRAGEDIJA

Ovog petka premijera predstave Bakhe Dragon teatra

Maja Šimić
Foto: Maja Šimić
04.06.2014.
u 17:06

Da bi se predstava uopće i održala redateljica Maja Šimić odrekla se i honorara

Zadarska umjetnička organizacija Dragon teatar ovog će petka u 20.30 sati imati premijeru predstave Bakhe, grčke tragedije pripremane čak osam mjeseci u organizaciji redateljice Maje Šimić (na slici). Specifičnost predstave, ali i samog teatra je u činjenici da glume glumci amateri kojima je Dragon teatar dao šansu da ostvare svoj glumački talent i zaljubljenost u kazališne daske.

Sve to događa se s vrlo skromnim sponzorstvima, a nažalost ove je godine izostala i pomoć Ministarstva kulture kod kojeg je Dragon teatar i registriran. Da bi se predstava uopće i održala redateljica Maja Šimić odrekla se i honorara kako bi se nabavila oprema za predstavu, a i sam poziv novinarima na premijeru je uistinu znakovit. Naime, sav novac od predstave, a cijena je 25 kuna, bit će utrošen u nabavku opreme za nove tri predstave u produkcije mlade zadarske redateljice.

Unatoč financijskim problemima entuzijazam je ne napušta i tvrdi kako su joj osim profesionalnih motiva, veliki motiv i polaznici njene kazališne škole kojih je u svim dobima. Riječ je o glumcima amaterima od samo sedam godina do 60 godina. Ukupno ih je pedesetak O samoj predstavi Maja Šimić priča s oduševljenjem tim više jer je ovo prva obrada grčke tragedije u Zadru od 1945.godine, a istodobno se ovaj kazališni komad iz Stare Grčke vrlo lako preslikava na današnje vrijeme.

- Bakhe je rađena prema istoimenoj tragediji grčkog pisca Euripida, a nama je interesantna i po načinu na koji grčki bog Dioniz u namjeri da im nametne autoritet brutalno kažnjava Tebance. Naime, mnogo je tu sličnosti s današnjim političarima koji silom i nepotizmom ostvaruju karijere umjesto da sa svojim sposobnostima izrade autoritet - ukratko nam je rekla Maja Šimić redateljica, dramaturginja ii pedagoginja predstave ističući da je predstava zaživjela i zbog velike pomoći Mie Zare Burčul, profesionalne glumice koja je diplomirala i radila u Londonu i Sydneyu.

Dragon teatar djeluje već četvrtu godinu u skromnim uvjetima, no broj polaznika se stalno povećava, a unatoč financijskim problemima uskoro će biti održane premijere još tri predstave ovih istinskih zaljubljenika u kazališne daske.

>> "Anđeli Babilona" s novom glumačkom postavom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije