Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugledna godišnja nagrada

Ovo su najljepše građevine 2018. godine po izboru hrvatskih arhitekata

Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu
Foto: Studio Abstracto
1/4
26.03.2019.
u 17:43

Ovogodišnji nominirani uz sjajna arhitektonska rješenja nude i dobru dozu domišljatosti i kreativnosti

Hrvatska komora arhitekata objavila je nominacije za svoje godišnje nagrade, odnosno radove za koje smatraju da predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u području arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja. Bez oklijevanja se može reći da se radi o najvećim arhitektonskim dosezima prošle godine po mišljenju HKA. U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri realizacije: Kuća Jerini, Američka međunarodna škola u Zagrebu/AISZ, Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači te Kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu. Za Medalju za urbanizam u konkurenciji su dva rada: Projekt urbana sanacija i Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja – „Kako čitati prostorni plan“.

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat, nominirana su tri rada: knjiga/brošura „Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu / Radna skupina Varaždin – tekstovi 2017./2018.“, „Laboratorij arhitekture“ i izložba/brošura iz područja prostornog planiranja „Kako čitati prostorni plan“.

Finaliste godišnjih nagrada odabrala je ocjenjivačka komisija na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu ocjenjivačke komisije su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Senzacija na Bundeku

Kuća Jerini u sklopu obiteljskoga gospodarstva u Bajčićima na otoku Krku arhitektice Branke Juras drži se najljepšom obiteljskom kućom na tom otoku. Kako stoji u predstavljanju objekta, glavni je projektni zadatak bio rekonstrukcija i dogradnja obiteljske kuće i štale u sklopu obiteljskoga gospodarstva. Obiteljsko gospodarstvo sastoji se od četiri cjeline: stare kuća kao stambenog prostora, štale kao pomoćnog prostora za sušenje sijena, skladišnog prostora koji je vidljiv samo u konturama, i “guvna” odnosno gumna, koje je sačuvano u izvornom obliku, formira zajedničko dvorište i podignuto je u odnosu na teren. Planirano je da se novim rješenjem intervenira u svim objektima tako da svi objekti budu integrirani u jednu cjelinu. Stara kuća u prizemlju proteže se na wellness područje koje je zakopano na dvije strane. Na katu je dodan novi ulaz u postojeći bunar. Staja u prizemlju proteže se do poluotvorene ljetne kuhinje (pomoćnog objekta kao prilog kuće na mjestu starog bunara).

Američka međunarodna škola u Zagrebu od svojeg je dovršenja punila novinske stupce koje su krasili naslovi “Najskuplja škola u Zagrebu”, “Senzacija na Bundeku”. Autori su grupa arhitekata okupljenih oko studija Sangrad + AVP gdje se navodi da su programom definirane tri srodne, zasebne, odgojno-obrazovne cjeline koje uza se vežu pripadajuća, vanjska igrališta. Namjeravani pristup urbanoj dispoziciji, odnosu punog i praznog unutar zadanog prostora je linearan, odvojen po zonama, pravilno ritmiziran i naslonjen na plansku matricu Novog Zagreba. Kompoziciju čini linearan potez kompaktnih, ortogonalnih građevina uz istočnu marginu zadane parcele, stoji dalje. Kuće drže isti pravac – obostrani perimetar i strogi visinski međuodnos. Američka škola formira sjeveroistočni kut, hrvatska osnovna škola jugoistočni, a dječji vrtić je neutralna, niska struktura u sredini.

Objekti su istog nazivnika, u dijalogu oblika i strukture, grade prostor oko unutrašnjih dvorišta i naglašavaju intimnost odnosno sigurnost introvertiranog. Ništa manje epitete nije zaslužila ni Osnovna škola sa sportskom dvoranom u Popovači koju se naziva najmodernijom u Hrvatskoj. Autori su o svojem djelu nedavno održali i predavanje u Oris kući arhitekture kada je objašnjeno da je škola koncipirana kao binuklearni kompleks dvorane i škole, organiziran oko osnovnih pristupnih putova i pripadajućih zajedničkih prostora. S dvije stope na tlu, povezana učioničkom kralježnicom na katu, škola reagira na mjerila i rituale okoline te uspostavlja prostornu točku identifikacije zajednice. Raznovrsne potrebe velikog programa u pitomom okruženju obavijene su augmentiranim dvostrešnim krovom kontinuirane brončane ovojnice. Glavni pristupi su istodobno i mjesta okupljanja na ulazu u školu i dvoranu, artikulirani i objedinjeni hipertrofiranim trijemom. Pješačkim prodorom do sportskog dijela parcele na sjeveru omogućeno je korištenje igrališta i u izvannastavno vrijeme te povezivanje s planiranom rekreacijskom zonom. Zasebne cjeline vanjskih sadržaja zajedno s visokim zelenilom parkova uklopljene su u jedinstveno urbanističko-hortikulturno rješenje: otoci šume, vrtova, sportskih terena ili parkirališta ističu se u popovačkom krajoliku različitošću materijala kao novi oblik kultiviranog pejzaža.

Kupaonice i sobe na drveću

Četvrti su kandidat kućice za odmor u zoni jezera u sklopu Plitvice Holiday Resorta u Grabovcu Studija Abstracto. Kućice su zapravo oslonac prvog “glamping resorta” koji ima i kućice na drveću koje su novost na našem tržištu. Ukupno ih je pet uz još devet manjih kućica za odmor smještenih uz umjetno jezero u kojem se možete i kupati. Nastambe na drveću opremljene su s dvije kupaonice, dvije spavaće sobe, dnevnim boravkom i kuhinjom, dakle omogućuju potpun odmor koji, po želji, može biti i aktivan.

Kućice uz jezero raspolažu bračnim krevetima te centralnim grijanjem pa ih se može koristiti cijele godine. U ponudi Plitvice Holiday Resorta čiji su kućice dio ističe se da je sve praktično i potpuno domaći proizvod. Studio Abstracto uspio je svladati izazov te je doista nastalo nešto unikatno ne samo za Plitvička jezera nego uopće za Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije