Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"udovice" hnk osijek

Ovo nije komedija apsurda, nego opisuje naš svijet, koji jest apsurdan

04.02.2021.
u 10:41

HNK Osijek priprema predstavu "Udovice" Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića.

Predstava “Udovice” Slawomira Mrožeka bit će premijerno prikazana u HNK Osijek u petak, a druga je to premijera u dva tjedna, nakon “Višnjika”, realiziranog u koprodukciji sa zagrebačkog Gavellom.

– Tražili smo komediju, ali koja nije previše laka, nego ima i druge slojeve. Poljski autor Slawomir Mrožek je jedan od najvažnijih predstavnika crne komedije i teatra apsurda premda je on govorio da ne piše apsurdne komedije, nego one koje opisuju svijet, a on je nažalost apsurdan. “Udovice” su zaista početak teatra apsurda. Mrožek svojim likovima ne daje osobna imena, nego piše tipske uloge. On se bavi stereotipima, a tako i stereotipom smrti, pa je najteže bilo izvući to u duhovitu priču, ali nadam se da smo uspjeli – rekao je redatelj Jasmin Novljaković koji je, inače, deset godina proveo u Poljskoj, gdje se dogodio i važan dio njegova umjetničkog sazrijevanja.

Tekst je to koji, istaknuto je, traži iskusne glumce. Tri udovice igraju Matea Grabić Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja i Ivana Gudelj Tešija.

– Kako mi žene dosta toga rješavamo razgovorom, tako smo nas tri i u predstavi završile na “čašici razgovora”. Posebno je u projektu to što smo imale priliku tu žensku situaciju rješavati intuitivno, bilo je prostora da ponudimo svoja rješenja – kazala je, pak, Matea Grabić Ćaćić.

Redatelj Jasmin Novljaković je iz Siska, gdje je bio i ravnatelj kazališta. Osječki je HNK još od Novogodišnjeg koncerta 31. prosinca skupljao novac sa svojih događanja za potresom pogođeno područje, a odlučeno je kako će se dio skupljene svote uplatiti direktno na račun za pomoć Domu kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak. Predstava “Udovice” bit će besplatno izvedena i u Sisku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije