Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade Hrvatske komore arhitekata

Ovo je najljepša građevina izgrađena u Hrvatskoj 2018. godine

Američka škola
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
05.04.2019.
u 23:02

Hrvatska komora arhitekata po treći je put podijelila svoja godišnja priznanja za najbolje radove iz područja arhitekture. Medalja za arhitetkuru otišla je Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu

Američka međunarodna škola u Zgrebu dobitnik je Medalje za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu koje su dodijeljene na Danima arhitekata 3.0 koji se održavaju u Podstrani pored Splita.

Ocjenjivački sud koji su činili akademik Nikola Bašić, dipl. ing. Arh., Tomislav Ćurković, dipl. ing. Arh., prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. Arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. Arh., prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Ovako je obrazložio svoju odluku.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Autorski tim pristupio je ovom zahtjevnom zadatku sa svjesnim odricanjem kao određenjem stvaralačkog prosedea. Radikalno se odmičući od svakog oblika egzaltiranosti, ova reducirana i prividno obestrašćena zgrada, obuzdane i komprimirane ambicioznosti, u svojoj nutrini krije strastveno traganje za temeljnim arhitektonskim vrijednostima. Sve što u početku izgleda oduzeto i zatajeno, vraća se na kraju s višestrukom živosti i oplođenom vrijednosti.

Projektiranje, koje u ovom primjeru podrazumijeva svjesno podvrgnuće disciplini, stezi, redu i poslušnosti, omogućuje ostvarenje onog cilja po kojem uljudnost postaje manifestnim svojstvom ove decentne i krajnje rafinirane arhitektonske realizacije.

Američka škola
1/21

Upravo zbog takvog pristupa i ostvarenog visokog rezultata dodjeljuje se Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu autora Vedrana Pedišića, Ericka Velasca Farrere, Davida A. Croteaua i Jenni Katajamäki medalja za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu.

Na gala večeri Hrvatske komore arhitekata dodijeljene su i nagrade za konceptualni pothvat te urbanizam.

Zbog aktualnosti, društvene važnosti teme i pokazane inicijative i odgovornosti za rješavanje problema koji nadilaze okvire urbanističke i arhitektonske struke, za publikaciju stručnoga skupa Urbana sanacija dodjeljuje se medalja za urbanizam za 2018. godinu. Koncepciju, vodstvo i koordinaciju projekta napravile su Irena Matković, Držislav Dobrinić, Lidija Škec, Rafaela Kovačević-Pašalić, urednica jezbornika Ariana Korlaet. Rad se ocjenjuje doprinosom unaprjeđenju stanja u prostoru, doprinosom metodologiji urbanističkog planiranja i doprinosom društvenoj i ekološkoj održivosti. U šest pilot projekata, koje su izradili stručni timovi županijskih zavoda za prostorno uređenje, na stvarnim naseljima je ispitana primjena metodologije sanacije nezakonite gradnje s ponuđenim scenarijima mogućih prostornih i urbanističkih rješenja. Pet stručnih ekspertnih radova dopunjuju pilot-projekte baveći se temama urbane sanacije, politikom revitalizacije brownfield područja, sustavom stanovanja i neplanirane izgradnje, sociološkom interpretacijom fenomena urbane sanacije, kvantitativnim i prostornim pokazateljima na razini Hrvatske te se ukazuje na prijeku potrebu naobrazbe i prevencije kako bi se nezakonita izgradnja uklonila iz društvenog ponašanja.

Izložba održana deset dana u javnom prostoru ocjenjuje se doprinosom povećanju svjesnosti društva i lokalne zajednice o potrebi planiranog i pristojnog ponašanja u prostoru. Ideja izložbe pokazuje visoku razinu socijalne, stručne i društvene odgovornosti za identitet hrvatskog prostora i hrvatske kulture. Kako čitati prostorni plan dobro je osmišljen i krajnje opravdan konceptualni poduhvat jer je naobrazba svih građana u području izrade prostorno-planske dokumentacije i urbanističko-arhitektonske struke jamstvo boljeg razumijevanja i skrbi za prostor kao zajedničkog i općeg nacionalnog dobra, koji je potrošiv i neobnovljiv. Izložbeni poduhvat ocjenjuje se jasnim konceptualnim refleksom struke na izazove vremena s ciljem reafirmacije urbanističke i prostorno-planerske struke. Stoga se izložbenom projektu Kako čitati prostorni plan, autorica Sanje Turk i Vane Rodin Kružić, dodjeljuje medalja za konceptualni poduhvat za 2018. godinu.

Ključne riječi

Komentara 17

AE
Aedes2017
06:28 06.04.2019.

super !

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
08:44 06.04.2019.

GRAĐEVINA !?? Zgrada ili zdanje zvuči previše kroatizirano !? U biti je Orešković svojedobno dobro rekao....baš smo "građevine"!

IL
ilijan1a
06:59 06.04.2019.

Nalazi se tik uz jezero Bundek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije