Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ovaj mladi skladatelj danas je na doktoratu u Berlinu i spaja arhitekturu i glazbu, a na Muzičkom biennalu Zagreb predstavit će svoje novo djelo

muzički biennale Zagreb
19.04.2021.
u 14:46

31. muzički biennale Zagreb službeno je otvoren 18. travnja svečanim koncertom Zagrebačkih solista u HGZ-u, a ovogodišnji MBZ održat će se u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration!

Organizatori su najavili bogat i raznovrstan program, u sklopu kojeg će svoj rad publici predstaviti skladatelji iz Hrvatske, ali i gosti iz svih krajeva svijeta. Domaći skladatelj s adresom u Berlinu, Marko Slaviček, publici će predstaviti svoje novo djelo "Metamórphōsis III" 19. travnja u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu, a ispričao nam je u intervjuu sve o spomenutoj skladbi, osvrnuo se na svoj glazbeni put i na svoju poveznicu s Muzičkim biennalom Zagreb.

"Generalno Muzički biennale Zagreb za mene kao skladatelja znači isto što i za sve ostale - to je jedna platforma na kojoj se mladi mogu obrazovati, pratiti što se događa na međunarodnoj sceni i gdje se naravno mogu aktivirati i sami. MBZ je značajan i zbog štoga što predstavlja jednu mogućnost organizacije nečega što prati svjetske trendove, ali na domaćoj sceni, koja je ograničena prostorom i financijskim mogućnostima. U svakom slučaju, pohvalan projekt koji traje već dosta dugo, ali kada mi ljudi spomenu MBZ, ja se obično sjetim jedne anegdote koju sam doživio kada sam bio na prijemnom ispitu u austrijskom Salzburgu na Mozarteumu. Došao sam na prijemni ispit za preddiplomski studij kompozicije i u komisiji mi je sjedio jedan profesor koji me pitao jesam li iz Hrvatske. Pitao me zatim i kakav je onaj naš Kelemenov festival, tako ga je nazvao. Bilo mi je to zgodno pitanje, jer MBZ ima već neku tradiciju, ima status i izvan Hrvatske i rekao bih da je to nešto čime se mi domaći skladatelji možemo idneitificirati vani", rekao je Slaviček.

"Ovo će mi biti prvi MBZ na kojem sudjelujem kao autor. Aktivno sam se Muzičkim biennalom Zagreb bavio na prošlom izdanju festivala, 2019. godine kada sam bio pozvan da radim kao vanjski savjetnik za jedan niz predavanja koji smo tamo organizirali. Prije toga sam još kao student i dok sam živio u Zagrebu odlazio na poneki koncert, no nisam bio aktivno u to sve uključen. Dosad sam pokrio dvije različite sfere tog festivala", poručio je mladi skladatelj te se osvrnuo na svoj glazbeni put te studij u Berlinu.

"Ako ćemo pričati o mojim najranijim počecima, sve je krenulo tako da me mama tjerala da idem u glazbenu školu, a ja nisam to htio jer moji prijatelji nisu tamo išli. Ali, kada sam došao u peti razred, sjećam se da smo imali jednog učitelja glazbenog koji je bio na zamjeni, koji je bio relativno strog. Bio sam jako loš iz glazbenog i prva ocjena koju sam dobio iz tog predmeta je bila jedinica. Morao sam uzeti instrukcije iz glazbenog kako bih mogao popraviti svoj prosjek. Tako je sve počelo, dolazio mi je jedan profesor kod kuće, koji me učio osnovama nota i klavira te sam tako razvio interes. Nakon toga sam upisao glazbenu školu, nastavio dalje srednju glazbenu školu, gdje sam učio za pijanista. Nakon srednje škole sam upisao arhitekturu, ali par godina nakon toga sam upisao i kompoziciju na Muzičkoj akademiji. Moja ljubav prema glazbi nije jenjavala te sam nakon diplome u Zagrebu otišao u Salzburg i tamo sam bio na postdiplomskom studiju. Trenutačno sam u Berlinu na doktoratu. To je bio nekakav moj glazbeni put, koji je zapoečeo relativno šlampavo, ali završio sam tu gdje jesam", zaključio je Marko Slaviček.

Marko Slaviček predstavit će se u prvom programskom bloku Muzičkog biennala Zagreb, a kompletan program ovogodišnjeg MBZ-a pogledajte OVDJE.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije