Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U kina je stigao fenomenalni “Hladni rat”

Ovaj film sniman u Splitu konkurira za nagradu Oscar

Promo
11.01.2019.
u 16:39

U djelu Oscarovca Pawela Pawlikowskog u kojem se pojavljuju hrvatski glumci Slavko Sobin i Dražen Šivak

U domaćim se kinima počeo prikazivati “Hladni rat” poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog. Poljski redatelj koji se za “Idu”, film smješten u vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata već okitio jednim Oscarom za najbolji strani film 2013. godine, ponovo nam je isporučio intrigantno i vrhunsko filmsko ostvarenje. Pobrao je “Hladni rat” već naramak nagrada uključujući Zlatnu palmu i nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu, uz pohvale praktično nakon svakog prikazivanja. S ovim filmom upoznali smo se već na Sarajevo Film Festivalu dok ga je hrvatska publika premijerno mogla vidjeti u Vukovaru krajem kolovoza.

Skandal oko Jamesa Bonda

Ne treba biti sramežljiv pa ne spomenuti kako su sve te nagrade i pohvale opravdani. Pawlikowski je ljubavnu priču o cijenjenom pijanistu i dirigentu Wiktoru i mladoj Zuli radio s posebnom emocijom jer se likovi temelje na njegovim roditeljima s kojima glavni likovi dijele i imena.

Dodatnu draž auri ovog filma daju i medijski navodi kako je Danny Boyle napustio snimanje novog Jamesa Bonda jer Daniel Craig nije kao glavnog negativca želio Tomasza Kota koji u “Hladnom ratu” tumači ulogu Wiktora.

Domaćoj će publici novi uradak Pawlikowskog biti interesantan i zbog činjenice da je dijelom sniman u Splitu, u njemu se pojavljuju i naši glumci Slavko Sobin i Dražen Šivak, a izvode se i neke narodne pjesme s ovog područja. No svakako bi bilo krajnje nepravedno motivirati publiku da samo zbog svega toga ode pogledati “Hladni rat”. Iznimno intrigantna priča o ljubavi između Wiktora i Zule naprosto je izvrstan film. U radnji koja se odvija tijekom politički turbulentnih 50-tih godina u Poljskoj Wiktor s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade iz ruralnih područja koji su voljni pristati na zahtjevno uvježbavanje i izvedbu priredbe poljskih kulturnih običaja.

Foto: Promo

Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjeta Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak. U izrazito emotivno prikazanoj turbulentnoj ljubavnoj priči koja se odvija kroz nekoliko desetljeća i nekoliko gradova oboje glavnih glumaca, uz Kota kao Wiktora Zulu tumači Joanna Kulig, sjajno su iznijeli zahtjevnu priču koja intrigira i autohtonom glazbom. Svakako se čini da atraktivna Kuligova nosi potencijal koji bi se mogao razviti u veliku karijeru jer zaista sjajno tumači ćudljivu, karizmatičnu i seksepilnu Zulu.

Četiri nove nominacije

Pawlikowski je energiju koju je dvoje glumaca uspjelo ostvariti među svojim likovima izvrsno iskoristio držeći gledatelja u stalnom zanimanju za konačni rasplet priče o rastrganom, ali sudbinski povezanom paru. Sve do zadnje sekunde filma. Ponovno je odabrao crno-bijelu fotografiju pa se čini kako bismo mogli imati krajnje zanimljivu situaciju na ovogodišnjim Oscarima – kao najozbiljniji kandidat za Oscara nametnuo se “Roma” Alfonsa Cuarona koji je također sniman u crno-bijeloj tehnici, ali je na popisu i “Hladni rat” Pawela Pawlikowskog. Činjenicu da nije bio među pet nominiranih za Zlatni globus smatramo naprosto propustom za ovako sjajan film jednog od najkvalitetnijih filmaša današnjice, ali kao utješna činjenica tu su čak četiri nominacije za nagradu BAFTA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije