Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sarajevo film festiv

Ovacije za filmove "Pacijent" i 
"U braku sa švicarcem"

'SARAJEVO_nnn_kul_220813'
'Kadar d.o.o. Siroki Brijeg'
22.08.2013.
u 16:12

Na projekciji je bila i bivša premijerka Jadranka Kosor kojoj su Sarajlije priredili topao doček na crvenom tepihu festivala

Šestu večer 19. Sarajevo Film Festivala u natjecateljskom dijelu prikazana su i dva dokumentarna filma – „Pacijent\" i „ U braku sa švicarcem\", čiji su autori dvojica novinara Večernjeg lista Zdenko Jurilj i Arsen Oremović.

Publika je u Sarajevu oba filma nagradila burnim pljeskom, posebno Oremovićev, koji je po svojoj tematici blizak svim zemljama u regiji. Riječ je, naime, o sudbinama ljudi koji su podigli kredite u švicarskim francima te vlasti koja ih nije bila u stanju zaštititi.

S druge strane, Juriljev „Pacijent\" potpuno je drukčiji, dokumentarna priča o stanju pacijenta prije, tijekom i nakon operacije srca. Autor kaže da je to film nadahnut Kantom kada pita: \"Što mogu znati? Što moram raditi? Čemu se mogu nadati? Što je čovjek?\"

Nakon projekcije Zdenko Jurilj rekao je da je posebno sretan što je film uvršten u natjecateljski dio festivala, ali je isto tako dodao da ovim filmom ne brani samo boje Širokog Brijega, u kojem živi, nego i boje Večernjeg lista zajedno s Oremovićem.

Oremović je pak naglasio da je njegov film nastao iz istinske želje da se otvori bojno polje, i ono je na kraju otvoreno. Prema njegovim riječima ovakve priče događaju se u skoro svim državama u regiji te su najdrastičniji primjer nebrige države za građane. Projekciji je nazočila i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je na crvenom tepihu doživjela ovacije mnogobrojnih Sarajlija.

– I ja sam iznenađena toplim prijmom – rekla je Kosor te pohvalila oba filma, iako ih je, kako kaže, teško uspoređivati, jer jedan govori o mukama mnogih hrvatskih građana koji su digli kredite, a drugi je općeljudski. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije