Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Maloj sceni komedija “Leticija i ljublist” za slavljeničkih 40 godine rada

Ovacije Vitomiri Lončar

Članovi “Teatra M&M” i Vitomira Lončar u sceni iz predstave
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
19.10.2015.
u 12:48

Vitomiru Lončar i Jasnu Bilušić redatelj Ivica Šimić tjera da na sceni žive moto naslovne junakinje: “ljude prosvijetliti, podučiti i podiči”

Dvorana Male scene zapravo je grotlo nagurano sjedalima stisnutim oko (zaista) male pozornice, grotlo u kojem u svakom godišnjem dobu vladaju nedostatak kisika i vrućina. A kada publika u takvim uvjetima odgleda predstavu koja traje dva i pol sata i na njenu kraju oduševljena skoči na noge, jasno je da smo svjedočili teatarskom događaju kakav se ne viđa svaki dan, a baš tako  je izgledala premijera komedije Petera Shaffera "Leticija i ljublist", u četvrtak 15. listopada, predstave koja se u Maloj sceni igra 30 dana.

Jedan dio frenetičnog pljeska publika svakako je bio prigodničarski, jer ovim je djelom  Vitomira Lončar je proslavila 40. godina svog umjetničkog djelovanja. No, ta glasna čestitka za veliku brojku ne umanjuje glumačku snagu kojom je ona iznijela naslovnu ulogu. Junakinja Shafferove komediji (praizvedena je 1987. godine) neprilagođena je žena koja živi u slavnoj prošlosti – i vlastitoj i onoj Ujedinjenog Kraljevstva. Srećemo je kao turističkog vodiča u nekom zabačenom i dosadnom dvorcu, u trenucima kada svoje obrazovanje, maštu, karakter, ali i odrastanje u okruženju teatra počinje koristiti kako bi svojoj publici ponudila neke mnogo zanimljivije (izmišljene) priče. Zbog toga će dobiti otkaz, ali sasvim neočekivano u ženi koja joj ga je uručila steći vjernu prijateljicu i istomišljenicu. Nju glumi odlična Jasna Bilušić, a obje glumice redatelj Ivica Šimić “tjera” da na sceni žive moto glavne junakinje: “ljude prosvijetliti, podučiti i podići”. U svemu su uspjele, a s njima smo vidjeli i Lanu Helenu Hulenić i Ivicu Šimića te članove kazališta “Teatar M&M”.

Ova predstava u Maloj sceni igra 30 dana u kontinuitetu i ne bi je trebalo propustiti, zbog kvalitete, ali i mnogostruke simbolike zbog koje ju je Vitomira Lončar odabrala za svoj slavljenički zadatak. Tekst je preveo profesor Vlado Habunek, prve su je u Maloj sceni igrale Neva Rošić i Nada Subotić, bila je to i prva predstava u ratom okruženom Dubrovniku 1992. godine... I na kraju te simbolike, iako se publika najslađe smije na obračun Leticije s gradonačelnikom, jedna od poanti je i značenje teatra u svačijem životu.

Komentara 5

Avatar Trebor
Trebor
16:40 19.10.2015.

Savršena predstava kakvu već godinama nismo imali prilike vidjeti u Zagrebu. Ne propustiti!

IV
IvanXXIII.
13:53 19.10.2015.

Potpisujem!

IV
IvanXXIII.
09:26 20.10.2015.

Trebalo bi reći: Mala-velika scena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije