Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatan iznos

Ova slika genija prodana je za rekordnih 450,3 milijuna dolara!

Leonardo da Vinci - Isus Krist
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.11.2017.
u 07:35

Njezina prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Picassove "Žene iz Alžira" (Les Femmes D'Alger), prodane za 179,4 milijuna dolara u svibnju 2015.

Slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija "Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi) prodana je sinoć u New Yorku na dražbi u kući Christie's za rekordnih 450,3 milijuna dolara. 

Da Vincijeva slika Isusa Krista koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova,  iz 1506.-13. na dražbi njujorškog Christie'sa nudila se za 100 milijuna dolara, a postigla je 4,5 puta višu cijenu.

Leonardo da Vinci - Isus Krist
1/11

Srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord

Njezina prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Picassove "Žene iz Alžira" (Les Femmes D'Alger), prodane za 179,4 milijuna dolara u svibnju 2015. "Salvator Mundi", nakon 20-minutnog nadmetanja ponuđača, odlazi u posjed kupca čiji identitet nije poznat. 

Riječ je o slici koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, no dugo ju se smatrala kopijom sve dok stručnjaci nedavno nisu potvrdili njezinu autentičnost. Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vincija, renesansnog slikara, kojega je opus bio cijenjen još za njegova života, navodi Christie's. “Za dražbovne stručnjake, ovo je Sveti gral", rekao je na medijskom predstavljanju slike Loic Gouzer iz te dražbovne kuće.

Slika je prije dražbe bila izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle je odnesena u New York gdje ju je javnost mogla vidjeti prije dražbe. Slika, skromne veličine 65 x 45 cm, restaurirana je nakon povijesne izložbe o Da Vinciju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. - 12.

GALERIJA: Sjećate se plemenite i lijepe dr. Quinn, žene vrač? Evo kako izgleda u 67. godini

Leonardo da Vinci - Isus Krist
1/6

Komentara 15

PR
pritiskovic
08:39 16.11.2017.

Jedino Hrvatima kultura ne vrijedi ništa...niti idu u muzeje i galerije niti knjige čitaju....drugi Kamerun

AL
Alfredo
08:33 16.11.2017.

Ma da ju je slikao sam Sveti Petar, ne moze vrijediti vise od 100 kuna. 450 mil.dollara nam ne vrijedi cijela drzava. Mozda Slovenija. Skupa sa Bosnom. To su bezsmislene cijene. Ali, nedvojbeno se radi o businessu. To je ulaganje, investicija. U svijetu ima jako puno kapitala, koji treba negdje biti investiran. Pa eto prilike. Umjesto da se ulaze u Hrvatskoj, investitori bjeze iz Hrvatske. Zasto ?! Kad se ima za ovakve sprdacine. Nesposobni politicari. I bahati.

VI
Vito
08:54 16.11.2017.

Alfredo: Ma da ju je slikao sam Sveti Petar, ne moze vrijediti vise od 100 kuna. __ Ne bih se baš složio da ne vrijedi više od 100 kuna __ Samo otiđite u prodavaonicu farbi i kupite uljane farbe u količini koja je potreba za prefarbati površinu 65 x 45 cm pa onda dodajte tome i kupnju platna, okvira za platno te na kraju okvir za gotovu sliku. __ Već je to skuplje od 100 kuna. __ Dodate li "satnicu" cijena odmah "naraste". __ Ako sliku prodajete morate imati i kupca koji zatim određuje stvarnu cijenu gotovog proizvoda. __ Vi biste dali 100 kuna za gotov proizvod,a ne znate koliko košta materijal utrošen za ovu konkretnu sliku. __ Leonardo je sam izrađivao "pigment" za svoje farbe, barem bi to trebali "uzeti u obzir". __ No, možda Vi znadete izraditi "pigment" za farbe pa na osnovu toga možete procijeniti vrijednost materijala??? __ Ili znadete koliko košta kubično metar drva??? __ Oko 400 kuna za sirovo neobrađeno drvo bukva i grab - znači cijena je već tu veća, budući su okvir platna i okvir slike obrađeni, a nisu nekvalitetno bjelogorično drvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije