Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u centru zagreba

Otvorila se prva Frakturina knjižara - dnevni boravak za sve ljubitelje knjiga

VL
Autor
Denis Derk
06.07.2020.
u 10:40

Izdavačka kuća Fraktura svoj je 18. rođendan proslavila otvaranjem svoje prve knjižare u Ulici kneza Mislava u Zagrebu.

U Ulici kneza Mislava, nedaleko od veličanstvenog Doma Hrvatskih likovnih umjetnika, popularne Džamije, u subotu je otvorena prva knjižara poznate izdavačke kuće Fraktura. U doba kada nam se čini da knjižara ima sve manje, grad Zagreb tako je dobio reprezentativan knjižarski prostor u samom središtu grada, i to u njegovu istočnijem dijelu koji postaje prava Meka za knjižare, jer u okolici egzistiraju i knjižara VBZ-a te Bookara.

Reprezentativan prostor

Posebno treba istaknuti crteže poznatog akademskog slikara Tomislava Buntaka, stalnog Frakturina suradnika koji je u svom prepoznatljivom stilu oslikao devet niša stropa inspiriran s devet književnih djela. Otvaranjem knjižare Fraktura je željela i proslaviti osamnaesti rođendan te stvoriti prostor koji, osim za književne promocije, može služiti i kao mjesto za knjiška druženja, okrugle stolove i koncerte. Prostor u Kneza Mislava 17 nije izabran slučajno. U blizini je čuvena gimnazija u Križanićevoj, u blizini se svojedobno nalazila i redakcija Poleta, u susjedstvu su Oris kuća arhitekture i Kino klub Zagreb, a preko puta se nalazila zgrada u kojoj je tijekom Drugog svjetskog rata stanovao Miroslav Krleža.

Subotnju knjižarsku svečanost Fraktura je pretvorila u veselo cjelodnevno okupljanje na kojem su se dijelile i nagrade (i to iz plavih balona), a najavljen je i bogat srpanjski program promocija. Tako će sljedećih dana u Frakturinoj knjižari biti predstavljene nove knjige Nevena Vulića “Nježna stvorenja”, roman Dušana Šarotara “Panorama”, roman Damira Zlatara Freya “Istarska Lady Macbeth” te knjiga Marka Pogačara “Korov, ili protiv književnosti”.

Roman Damira Zlatara Freya predstavit će Sibila Petlevski i Seid Serdarević, ulomke iz knjige čitat će Natalija Đorđević i Mada Peršić, dok će u glazbenom dijelu programa nastupiti Olga Kaminska. Roman Dušana Šarotara, koji je na hrvatski prevela Anita Peti-Stantić, predstavit će autor u razgovoru sa svojim urednikom Romanom Simićem. Roman “Nježna stvorenja” uz Seida Serdarevića predstavit će i Luiza Bouharaoua, dok će ulomke iz knjige čitati Jadranka Đokić. Razgovor s Markom Pogačarom vodit će Kruno Lokotar.

Kultura u susjedstvu

Najavljena je i tribina s prevoditeljima Mijom Pervan, Anom Badurinom i Markom Kovačićem, koja će se održati u srijedu 8. srpnja. Bit će riječi o Frakturinim izdanjima “Zabor ili Psalmi” Kamela Daouda, “Divlji dječak” Paola Cognettija te “U ime oca (i sina)” Immanuela Mifsuda.

Naravno, svi posjetitelji tribina pozivaju se na poštivanje preporuka Stožera te da u zatvorenom prostoru nose maske i održavaju socijalnu distancu. Voditelj nove knjižare iskusni je poznavatelj knjiga, nakladništva i pitanja kulture, član Hrvatskog društva pisaca Stjepan Balent što znači da je knjižara u sigurnim i pravim rukama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije