Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILM

Otvoreno 15. izdanje ZagrebDoxa: 'Atmosfera koju ima Dox ono je zbog čega su svi tu'

Danski dokumentarac "Te smo noći pali" otvorio 15. izdanje ZagrebDoxa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/13
24.02.2019.
u 22:33

Zagreb je sinoć, tradicionalno za veljaču, po petnaesti put postao središte dokumentarističkoga svijeta

Zagreb je sinoć, tradicionalno za veljaču, po petnaesti put postao središte dokumentarističkoga svijeta. Dupkom punih pet dvorana kina Kaptol Boutique Cinema uz film danske redateljice Cille Hannibal “Te smo noći pali” označilo je početak još jednog ZagrebDoxa. Međunarodni festival dokumentarnoga filma, koji je s godinama (p)ostao vrijedan element zagrebačke, ali i hrvatske kulturne i turističke ponude, u svojoj desetljeće i pol dugoj tradiciji ugostio je više od 290 tisuća gledatelja kojima je prikazao 2020 filmova iz čak 77 zemalja.

Ovogodišnji ZagrebDox obučen je, u skladu sa svojim godinama, u jeans, a u šali je na otvaranju festivala direktor i osnivač Nenad Puhovski rekao kako nema ništa s tim.

- Filmove svatko može gledati i doma na kauču. Međutim, atmosfera koju ima Dox ono je zbog čega su svi svake godine tu - poručio je Puhovski. I, doista jesu. Od političara preko filmaša do glazbenika. Creme de la creme kulturno-političke scene, čini se, sinoć je bio na otvorenju omiljenog im festivala.

- Kvaliteta je od samih početaka festivala njegov zaštitni znak i to je razlog zašto mu se toliko posjetitelja vraća iz godine u godinu - rekao je na otvorenju redatelj Vinko Brešan. Kvaliteta će se, za koju se redovito traži ulaznica više, ove godine prikazati kroz 104 dokumentarca podijeljenih u šesnaest kategorija. Osim tradicionalnih službenih programa među kojima su Kontroverzni, ADU, Teen, Biografski i Happy Dox, kao i programi Stanje stvari, Majstori Doxa, Glazbeni globus i Factumentarci, posebnost ovogodišnjega festivala, koji će trajati do 3. ožujka su posebni programi Slow Dox, Ljubav i moda te Poznati o nepoznatima.

>>Zagrebdox

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije