Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva u europi

Otvorena prva Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj

Foto: Facebook
11.06.2020.
u 10:59

Otvorena je prva hrvatska i europska Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj.

U prostorijama Saveza Roma "Kali Sara" u Hatzovoj ulici u Zagrebu otvorena je Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj. To je prva romska knjižnica u Hrvatskoj, ali i jedina takva knjižnica u Europi. U njoj se nalazi više od 4 tisuće književnih djela i časopisa na romskom, hrvatskom i drugim europskim jezicima. 

Građu su većinom donirali Savez Roma Hrvatske i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine. 

"Središnja knjižnica Roma „Kali Sara“ u Zagrebu osnovana je s ciljem stvaranja interdisciplinarnog mjesta razmjene informacija i znanja te prikupljanja kao i omogućavanja dostupnosti knjižne građe koja se bavi poviješću i razvojem romskog naroda, njegovih putovanja, stradanja i postignuća kroz stoljeća. Knjižnicom će romska zajednica dobiti aktivni centar za kulturu i raznolika kreativna te edukativna događanja poput tribina, predavanja i izložbi. Otvorenjem ove knjižnice Hrvatska je dobila jedanaestu knjižnicu nacionalnih manjina čime se osigurava kontinuitet u zaštiti i očuvanju nacionalnih manjina i njihovih kulturnih specifičnosti. Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i uključivijeg društva" napisao je Savez Roma u objavi otvorenja knjižnice. 

Knjižnica je zamišljena kao studijska, a ne klasična posudbena knjižnica, rekao je Veljko Kajtazi. Bavit će se istraživanjem i proučavanjem genocida nad Romima, jezikom, kulturom i običajima, a planira se i izrada topografske karte o migraciji Roma. 

Ključne riječi

Komentara 1

SJ
Samo ja
16:11 11.06.2020.

Hoce li se baviti stim kako se ne zele intergrirati u drustvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije