Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16. izdanje

Otvoren hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/5
25.05.2018.
u 16:17

U društvu sedamdeset i jednog sudionika glavne izložbe čija je ovogodišnja nit vodilja „Freespace“ (Slobodan prostor), predstavljamo se izložbom „Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti“.

Po već uhodanoj tradiciji iako je svečano otvorenje 16. Venecijanskog bijenala, međunarodne izložbe arhitekture, sutra, danas smo prisustvovali otvorenju hrvatskog paviljona u prekrasnom okruženju venecijanskog Arsenala.

U društvu sedamdeset i jednog sudionika glavne izložbe čija je ovogodišnja nit vodilja „Freespace“ (Slobodan prostor), predstavljamo se izložbom „Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti“. Kustoska je koncepcija Brune Juričića, zamišljena kao suradnički site-specific ambijent, instalacija koja prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja.

Ostvarena je kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) arhitekata Alise Andrašek i Bruna Juričića koja, objašnjavaju, “koristi računarske modele, procese robotičke produkcije i big data kao sredstva za stvaranje novih struktura pergole, prostornog crteža koji redizajnira granice između prirodnog svijeta i ljudske intervencije kroz matematičko prikupljanje podataka o formacijama oblaka”.

Potom i intervencije Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat koja radi u širokom spektru formi i medija, te Efemeran vrt (Ephemeral garden) dizajnerice Maje Kuzmanović. Timu je stručnu pomoć dala i kustoska savjetnica Branka Benčić, a organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu. Proračun za izložbu je 760 tisuća kuna, a 500 tisuća kuna je najam paviljona koji se prostire na 70 četvornih metara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije