Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
galerija siva

Otvara se prva online izložba grafita AKC Medika

Foto: Facebook
07.05.2020.
u 11:52

Autonomni kulturni centar Medika pripremio je prvu u ciklusu online izložbi, "Siva arhiva – izvan kadra", koja se od četvrtka, 7. svibnja može razgledati na Facebook stranici Galerije Siva.

Izložba donosi pregled fotografija nastalih od 2010. do 2014. godine, iz arhiva glavnih sudionika graffiti subkulture, a među njima su Chuck, Herzi, Marsk, Lons, Slut, Time, Gene, Lolek, Joost, Modul, Ruski, Puls, Binome, Sarme, Rulof, Holik, Chez, Zipo, Esso, Aroty, Power, Create, Cargo, Wasup.

Iz Medike kažu da im je cilj tom izložbom započeti sustavno prikupljanje materijala, za digitalnu arhivu, koja prikazuje radove  graffiti umjetnika u njihovim prostorima, ali i u samom Zagrebu i Hrvatskoj.

Dodaju kako je Medika od samih početaka bilo mjesto koje je grafiti umjetnike prihvatilo kao sastavni dio svojih supkultura.

"Kroz 10 godina trajanja tog autonomnog prostora, zidovi Medike ugostili su mnoge lokalne, regionalne i internacionalne grafiti umjetnike koji su ju učinili kultnim i nezaobilaznim mjestom za ljubitelje ovakvog oblika umjetnosti", napominju u najavi.

Stvaralo se kroz razna događanja poput "Grafiti jamova“, Ohoho Festivala, Reunited festival, ali i na inicijativu lokalnih rezident grafiti umjetnika.

Galerija Siva, osnovana 2012. u Autonomnom kulturnom centru, donosi prezentacijski, edukacijski i DIY produkcijski program, koji je usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti, uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i odstupanja od mainstreama.

Dio programa galerije namijenjen je izložbama i rezidencijama autora koji stvaraju u različitim medijima, a nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama ili pokazuju interes i želju za ovom vrstom kreativnog izražavanja, pa su im potrebni edukacija, prostor, podrška i sredstva za realizaciju.

Drugi  dio realizira se različitim radionicama i prezentacijama, kojima se daje uvid u različitost, tehnike, ciljeve i stilove raznih modaliteta uličnih umjetnosti.

Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, i Grada Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NancyGT97
NancyGT97
08:35 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije