Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt studija 3LHD

Otvara se novo kulturno hit mjesto u gradu - Prostor kreacije Urania

Foto: Marko Lukunć/PIXSELL
1/4
13.02.2020.
u 14:50

Novi je prostor za kulturna događanja, okupljanje umjetnika i kreativaca svih područja, smješten na mjestu nekadašnjeg kina Partizan, odnosno Uranije kod Kvaternikova trga, a njegov program za 2020. godinu predstavljen je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Kino je za svoje poslovne potrebe preuredio arhitektonski studio 3LHD, a tamo se nalazi i poznati zagrebački lanac kafića Cogito Coffee te prostor sa stotinjak mjesta u kojemu će se redovito održavati filmske projekcije, izložbe, promocije knjiga, predavanja.

Saša Begović, predsjednik Udruge Urania i partner u 3LHD, kaže da su takvu odluku donijeli na temelju ideje nekadašnjih zagrebačkih kina koja su bili su epicentri pojedinih kvartova po Zagrebu.

- Imali smo iskustvo s preuređivanjem Kina Lika u Zagrebački plesni centar i Kina Apolo u Histrionski dom i znali smo da je ovo idealno za nas, jer smo i dosad surađivali s ljudima raznih područja - rekao je Begović.

Najavio je da će se, uz sve drugo, pozornost dati dizajnu i arhitekturi kako bi se oni približili širem krugu ljudi, a s obzirom da im je bitna edukacija na svim razinama, surađivat će i s umjetničkim akademijama.

 - Urania - prostor kreacije mjesto je posvećeno kreativnom djelovanju, posebice onome koje propituje sebe, društvo, svijet, kreativcima u nastajanju ili već prepoznatima, društvenom angažmanu i razvoju publike kroz edukaciju i razmjenu iskustava - rekla je Tena Razumović Žmara, koja je uz Vanju Daskalović voditeljica programa.

Istaknula je kako će program veliki naglasak imati na promoviranju izvrsnosti u svim područjima ljudskog djelovanja, pristupačnost, demistifikaciju umjetnosti i kulture te brisanje umjetnost stvorenih granica između stručnjaka i struke.

Program Izložbe u Uraniji, u kojemu je prva pop-up izložba Mirona Mirića, predstavljat će aktualnu dizajnersku i umjetničku produkciju, a do 29. veljače otvoren je natječaj za sve zainteresirane koji ondje žele izlagati u ovoj godini.

Razgovori u Uraniji program je zamišljen kao mjesto za susrete i razmjenu ideja, podijeljen u tri cjeline - o arhitekturi i dizajnu, umjetnosti i ekologiji, održivosti i urbanizma.

Filmski program organizirat će Zagreb Film Festival (ZFF), nakon što je ostao bez kina Europa, čime je, kaže programska koordinatorica Selma Mehadžić, Zagreb ostao bez sigurnog mjesta za kontinuirano prikazivanje suvremenog autorskog filma.

Pohvalivši što su privatni vlasnici otvorili prostor kulturi i javnom interesu, najavila je da će se u Uraniji organizirati projekcije filmova koji su u distribuciji ZFF-a, a pratit će ih razgovori s gostima, akterima domaće kulturne scene.

Seid Serdarević, glavni urednik i osnivač nakladičke kuće Fraktura, najavio je četverodnevni festival Feminizam za sve, koji počinje s Danom žena, a obuhvatit će kazališnu predstavu, tribine, okrugle stolove i promocije devet feminističkih knjiga u izdanju Frakture.

Među njima su knjige autorica zatvorenog portala Muf, knjiga začetnice feminizma na ovim prostorima Slavenke Drakulić "Smrtni grijesi feminizma" te po jedna knjiga iz teorije i povijesti feminizma - "Kulturna politika emocija" Sare Ahmed i "Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji" Zsofie Lorand.

Prostor za svoje programe, Queer Momente, u Uraniji je pronašla i udruga Domino. "Svi naši programi, njih stotinjak godišnje, ovise o suradnjama zato nam je ovo zlata vrijedno, pogotovo kada se dosta prostora zatvara, bilo fizički ili mentalno", ustvrdio je Zvonimir Dobrović, umjetnički voditelj Udruge.

Tena Bošnjaković, producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21, također kao problem ističe manjak izvedbenih prostora, što će se dijelom sada riješiti, a u Uraniji im se svidjela atmosfera, pa se nada budućim koprodukcijama.

Ivana Buljan Legati, glumica i nastavnica na Akademiji dramske umjetnosti, najavila je svoju predstavu koja će se ondje izvesti, "Soba za poglede", nastalu prema priči Virginije Woolf "Nova haljina", koja propituje fenomen tjeskobe i srama, socijalne fobije.

Detaljni programi objavljivat će se na urania.hr i Facebook stranici projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije