Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN KARAGA U LAUBI

Otkrili su ga doslovno na ulici, sad ima prvu izložbu

01.03.2018.
u 14:05

Publici se predstavlja serijom akrila na platnu u duhu kolorizma pop-arta tematski posvećenih obitelji i elementima prirode

Grafičkog dizajnera Ivana Karagu u Laubi su otkrili lani zahvaljujući njegovu muralu u Selskoj koji im je zapeo za oko, a 6. ožujka u 19 sati na istom mjestu, u Laubi – kući za ljude i umjetnost, organiziraju mu prvu samostalnu izložbu “Sunce”.

Kao što smo spomenuli, priča Karage i Laube počela je lani u rujnu nakon što je Lauba na društvenim mrežama pokrenula potragu za autorom murala na Selskoj. Autor je brzo otkriven i uslijedila je suradnja. Radovi u Selskoj izvedeni su u tehnici akrila i zasad su mu jedini street art radovi. “Unuci se igraju/Provjera” posveta je baki i nastala je 2014., a “Karika koja nedostaje” posveta je ocu i nastala je krajem prošlog ljeta.

Izložbom “Sunce” Karaga se u Laubi predstavlja serijom akrila na platnu ilustrativnog karaktera nastalih pod utjecajem digitalne ilustracije te kolorizma pop-arta i japanskih drvoreza. U radovima dominiraju čiste boje bez tonskih prijelaza, a inspiracija su mu opet članovi obitelji te fascinacija prirodom i makrosvijetom koji nas okružuje, prije svega Suncem. Ciklus je nastajao spontano u razdoblju od 2013. do 2018. godine. Riječ je o jednostavnim kompozicijama reduciranih elemenata svedenih na znak. Autor vidi motiv Sunca kao simboličku poveznicu s ljudima i svijetom oko sebe.

Usporedo s otvaranjem izložbe Lauba će predstaviti i novi Karagin rad na unutrašnjem betonskom zidu zgrade – mural “Bez naziva” koji će, uz na tom mjestu trajno postavljene radove Ivana Kožarića, Marije Ujević Galetović, Siniše Majkusa i Mirona Milića u eksterijeru te instalacije Viktora Popovića i Ivane Franke u prostoru, postati novim radom u stalnom postavu Kuće za ljude i umjetnost. Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Danijel2
14:47 05.03.2018.

Kod nas su ljudi željni umjetnosti, a da to nije konceptualna (performans) "umjetnost". Problem je što službena politika i "vladari" na području likovne umjetnosti podržavaju prvenstveno konceptualnu (takozvanu) umjetnost. Koga normalnog zanima ići na izložbu gdje se izlaže smeće ili Veliko ništa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije