Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šest festivalskih dana

Oskarom nagrađen dox „špijunskog mirisa“ Citizenfour večeras otvara sedmi Supetar Super Film Festival

Supetar Super Film Festival
Foto: PR FOTO
1/6
13.07.2015.
u 13:40

Sedmo izdanje SSFF-a koji se ove godine i programski i lokacijski dobrano proširio, pa u šest festivalskih dana od 13. do 18. srpnja, može primiti čak 700 zaljubljenika u sve popularnije dokumentarce, večeras u 21 sat u ljetnom kinu Supetar otvara Oskarom pozlaćen Citizenfour redateljice Laure Poitras.

Citizenfour je uzbudljiv dox snimljen u maniri pravog špijunskog trilera, koji razotkriva nevjerojatan skandal o nezakonitom prisluškivanju građana by NSA, a 'zlatna krtica' koja je sve to iskopala Edward Snowden, hiperinteligentan je i naočit mladić u ranim 30-ima, kompjutorski 'nerd' sa dugogodišnjim stažem u obavještajnim službama. Pred svjetlima kamere što ga je u stopu tijekom vrućeg potpunog razotkrivanja pratila šest mjeseci, izneseno je njegovo potresno svjedočanstvo osobne privatne drame i borbe za opstanak pred tornadom neumitne američke osvete. Nakon što pogledate dokumentarni film o Edwardu Snowdenu, vaš pogled na kartice, aviokarte i društvene mreže više nikad neće biti isti.

Nultu večer Supetar Super Film Festivala pod zvjezdanim supetarskim nebom završit će u 23 sata prava filmska poslastica pristigla iz 'filmske manufakture' svestranog i višestrukog nagrađivanog BiH redatelja Nedžada Begovića, kojem je posvećena ovogodišnja retrospektiva u kojoj će gledatelji moći uživati u njegovim najboljih pet dox-uradaka.

Za večeras u 23 sata rezerviran je dokumentarac Sasvim osobno, njegov dugometražni prvijenac, koji je 2006. bio BiH kandidat za Oskara u kategoriji za najbolji strani film. Humoristično i bosanski jednostavno, autor nas vodi na vožnju 'obiteljskim toboganom' u kojoj vješto miksa dokumentarnu i igranu formu.  Tolstoj svoju obiteljsku sagu, u klasiku Ana Karenjina, počinje legendarnom rečenicom - Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna, nesretna je na svoj način - a Nedžad Begović, onako sa srcem i duhom - Rodilo se, valja ga ljuljat…

U pet festivalskih dana supetarsku publiku očekuje četrdeset filmova u pet festivalskih selekcija. Službeni program donosi čak osam hrvatskih premijera, a u selekciji glazbenih dokumentaraca očekuju nas filmovi o dvojici kultnih dalmatinskih kantautora -  Zlatanu Stipišiću Gibonniju i Tončiju Huljiću. Đelo Hadžiselimović za Supetar Super Film Festival odabrao filmove aktualne tematike kao što su Utopija Mladena Ćapina i Djeca tranzicije Matije Vukšića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije