Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotografija

Organ Vida: Lea Vene i Marina Paulenka u New Yorku primile nagradu za najbolju izložbu

Organ vida
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
30.10.2018.
u 14:12

Osvojile su prestižnu međunarodnu fotografsku nagradu Lucie Award u kategoriji najboljeg kustosa/izložbe u 2018. godini, za "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas"

Lea Vene i Marina Paulenka osvojile su prestižnu međunarodnu fotografsku nagradu Lucie Award u kategoriji najboljeg kustosa/izložbe u 2018. godini, za "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas", središnju izložbu ovogodišnjeg festivala Organ Vida.

The Lucie Awards svake godine izdvajaju najveća dostignuća na području svjetske fotografije, a nagradu su hrvatske kustosice primile u nedjelju na svečanoj dodjeli u Carnegie Hallu u New Yorku. Hrvatske kustosice nagrađene su u kategoriji s jakom konkurencijom, u kojoj su bili, među ostalima, Paul Martineau s izložbom "Stoljeće modne fotografije, 1911-2011 " u losangeleskom Getty Museumu i Lanka Tattersall, koja je na izložbi “Stvarni svjetovi” u losangeleskom Muzeju suvremene umjetnosti MOCA, predstavila radove Brassaïja, Diane Arbus, Nan Goldin.

Izložba "Uključene, aktivne, svjesne -ženske perspektive danas" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavila je radove umjetnica koje su u vrijeme aktualizirane borbe za prava žena donijele 'ženski pogled', postavljen kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju.

Tema je odabrana s obzirom na društveno-politička događanja, ne samo u hrvatskom društvu, nego i u cijelom svijetu, u jeku inicijativa kao što su #metoo, free the nipple, the future is female i drugih, a sa željom da se preispita aktualna uloga fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva.Jubilarni, deseti Organ Vida se s radovima 101 fotografkinje i fotografa iz cijeloga svijeta održao od 10. do 30. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu.

Uz izložbe je bio priređen niz predavanja, radionica i konferencija na središnju temu ženskih perspektiva. Festival bilježi sve veći interes međunarodnih medija, a ove se godine osobito istaknuo pohvalni tekst Davida Battyja iz britanskog Guardiana.Taj najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi okuplja u Zagrebu fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake, s relevantnim fotografskim pričama potičući publiku na kritičko razmišljanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije