Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA VIŠE POČASNIH

Opet se prekraja dodjela Oscara

30.06.2009.
u 16:52

Nakon vijesti da će broj nominiranih filmova za Oscar za najbolji film biti udvostručen, postalo je jasno da će trebati svečanost dodjele malo smanjiti da bi ostala u okvirima gledljive duljine. Jedna od žrtava mogla bi biti i aktegorija najbolje pjesme koja je ove godine izazvala dosta kritika jer nije bila obuhvaćena i pjesma za "Hrvača" koju je otpjevao Bruce Springsteen.

Sid Ganis, dosadašnji predsjednik Akademije filmskih znanosti i umjetnosti (koji je na odlasku – mandat mu istječe) shvatio je da potreba da se svaka od nominiranih pjesama izvede uživo produljuje dodjelu, te je glazbeni ogranak Akademije najavio mogućnost da te kategorije – ne bude. Kako oni kažu, ako ne budu najmanje tri nominirane pjesme neće biti dodjeljivana nagrada za najbolju pjesmu, a da bi bile nominirane pjesme od Akademijinih glasača moraju dobiti ocjenu, na ljestvici od 6 do 10, najmanje 8,25.

Bilo pjesama ili ne, jednog dosadašnjeg dijela dodjele više neće biti, što je užasna šteta: dodjelu počasnih Oscara, onih za životno djelo i/ili za humanitarni rad, te nagradu za iznimnu i konzistentnu kvalitetu filmova (nagrada "Irvin Thalberg") dobitnici više neće primati s ostalim oskarovcima, već će u te svrhe biti održana posebna ceremonija, koja ća biti u studenom.

Time će ceremonija možda biti skraćena, ali i okljaštrena. Jedan od najatraktivnijih dijelova dosadašnjih dodjela bio je baš onaj kad bi pred publikom odavno zasluženu nagradu konačno primili jedan Peter O'Toole, Michelangelo Antonioni, Ennio Morricone i drugi nezasluženo zaobiđeni velikani. Bez tog događaja, tko bi uopće gledao dodjelu koncentriranu samo na ovogodišnje filmove? Ni nama se to ne čini baš atraktivnim.

Dvaput više kandidata za Oscara za najbolji film

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije