Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekcija filma

'Onoga što su ustaše radile sram me ne samo kao Hrvata nego kao čovjeka'

Zagreb: Projekcija dokumentarnog filma Zaveštanje o stradanjima civila u NDH od 1941. do 1945.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
09.05.2017.
u 22:36

Nakon 70 godina i nakon svega što smo u filmu mogli čuti ovom se temom više ne bi trebali baviti povjesničari već psihoanalitičari, psiholozi pa i psihijatri, rekao je Klasić

Muk i suze. Tako je večeras u dvorani Srpskog privrednog društva "Privrednik" u Zagrebu dočekan kraj crno-bijelog dokumentarnog filma "Zaveštanje", redatelja Ivana Jovića i producentice Monje Jović. Jer u sat i pol filma nižu se potresna i mučna svjedočanstva 40-ak sada starijih ljudi koji su početkom i tijekom 2. svjetskog rata bili "djeca s Kozare", imali su od tri-četiri do 13-14 godina te su, zajedno s obiteljima, doživjeli, a oni i preživjeli, strahote ustaškog režima.

Svi su se prisjećali onoga što su sami doživjeli, vidjeli. Od nasilnog odvođenja iz seoskih domova, bacanja zaklanih suseljana u bunare, paljenja crkve prepune u nju natjeranih ljudi, ustaše koji dijete natiče na bajunet i baca ga iza sebe psima, prevoženja u stočnim vagonima, neopisive gladi, umiranja, dovoženja u logor Jasenovac, odvajanja od majki, spaljivanja ljudi, do odvoženja u dječje logore u Jastrebarskom i Sisku, prekrštavanja na katoličku vjeru, davanja u katoličke obitelji, dok su nakon rata samo neki imali sreću da im roditelji pretrpe sve torture i pronađu ih.

- Ovdje se radi o dvije velike sramote. Prvoj, da 2017. moramo govoriti o tome je li Jasenovac postojao. I drugoj, što ovo moram gledati i osjećati se kao oni prvi kršćani koji su se skupljali u tišini, a onda izaći na ulicu i vidjeti bivšeg ministra kulture koji ovo dovodi u pitanje. Mene je tog što su ustaše radile sram, ne samo kao Hrvata, nego kao čovjeka. Nakon 70 godina i nakon svega što smo u filmu mogli čuti ovom se temom više ne bi trebali baviti povjesničari već psihoanalitičari, psiholozi pa i psihijatri - nakon projekcije kazao je povjesničar Hrvoje Klasić dodajući da kada se govori o Jasenovcu i logorima brojke su najmanje važne, važan je karakter NDH kao države koja je stvorena, kako reče, da se neke istrijebi.

Komentara 91

BA
baniček
23:04 09.05.2017.

jel bilo govora u filmu o protjerivanju i ubijanju hrvata na Baniji 1991. te RS 1992. i osnivanju logora po tzv.republici srpskoj prije 25 godina od strane onih koje vidimo i na ovim slikama iznad članka...dal je i Republika srpska zločinačka i genocidna država koja na žalost i danas postoji , i kad će cijenjeni gospodin Klasić početi govoriti i o tome , jer ima i nas koji smo stradali od zločinačke komunističke i srpske krvave ruke ?

DU
Deleted user
22:57 09.05.2017.

Ovo je neka podvala, Ustaše su poklale svu decu sa Kozare ili vec od kud tako da ovi nemogu to biti... Klasicu sto je sa rocnim vojnicima iz Karlovca koje su pravoslavni vlasi, najprije cetnici pa zatim partizani, zatukli maljevima u Muljcima na podrucju Sjenicaka?? To te ne zanima. Selektivno se spominju zlocini jedne strane u ratu dok se drugi presucuju. I to se tako ponavlja vise od pola stoljeca...

Avatar hrkn
hrkn
23:07 09.05.2017.

pamflet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije