Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legendarni crtić

Omiljeno zeleno čudovište Shrek slavi 20. rođendan

DreamWorks
18.05.2021.
u 18:43

Obljetnica filma koji je još uvijek jednako zabavan i starijim i mlađim generacijama, a koji je još uvijek sveprisutan na internetu u obliku memeova.

Na današnji dan prije točno 20 godina, publika u američkim kinima se prvi put susrela s velikim, zelenim čudovištem koje će postati jedno od najomiljenijih animiranih lica. Riječ je o zelenom divu, ogru Shreku, koji je nastao prema dječjoj slikovnici Williama Steiga iz 1990. godine. Nakon što je 1991. godine slavni redatelj Steven Spielberg kupio prava za filmsku adaptaciju, Shrek je proveo deset godina u procesu razvoja, nakon čega je ugledao svijetlo dana u tada novoosnovanoj kući DreamWorks Animation.

Film, koji je jedan od prvih uspješnih računalno animiranih crtića, ubrzo je postao globalni fenomen i prvo Oscarom nagrađeno animirano ostvarenje. Nekonvencionalna priča o zelenom čangrizavom čudovištu koje kroz avanturu s prijateljem Magarcem osvaja srce lijepe princeze, pomaknula je  granice humora na koji je publika do tada navikla u animiranim filmovima. Naime, mlađi gledatelji u početku ne mogu razumijeti sve šale u filmu, već tek kada su zreliji, u čemu se za filmske kritičare i krije čar Shrekova humora. 

Iako su očekivanja za uspjeh filma bila niska, probitak filma na blagajnama kino dvorana insprirao je još tri nastavka filma, dva televizijska specijala i spinoff film koji se fokusirao na jednog od sporednih likova Shreka: Mačka u čizmama, koji je također zabilježio velik uspjeh kod publike. Prema filmu je nastao i mjuzikl u Brodwayu nominiran za nagradu Tony te nekoliko uspješnih video igrica koje su sačuvale i proširile Shrekovu mitologiju.

Koliko je Shrek i dalje omiljen najbolje pokazuje njegova  sveprisutnost na internetu, kroz memeove i Tik Tok reference, a na društvenoj mreži Reddit postoji cijela baza fanova koja iznosi svoje teorije i parodije. Ironičan ton filma, ciničan pristup konceptu bajki, književne i filmske reference, ali i sada već kultni soundtrack, utjecali su na buduće animirane filmove i povezanost publike s ovim izmišljenim likom.

Hoće li Shrek dobiti i svoj peti filmski nastavak, ostaje nejasno. Film je posljednjih godina već nekoliko puta najvaljen i otkazivan. Ipak, jedno je sigurno: Shrek, Fiona, Magarac i ostali kultni likovi filmova osigurali su svoje trajno mjesto u modernoj pop kulturi.

Komentara 1

ZO
Zoro333
22:46 18.05.2021.

Dobar i zanimljiv članak, kao i sam Shrek, pohvale autoru 👌 Ako ima nade za njega da pronađe princezu onda ima i za prosječnog hrvatskog alkoholičara s istim bontonom i konfekcijskim brojem 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije