Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje Guardiana

Oliver Frljić među pet ključnih europskih redatelja

Foto: Boris Šćitar
1/3
04.09.2018.
u 11:32

Urednici uglednog medija našeg su autora opisali kao jednog od najkontroverznijih, ali i najpotrebnijih umjetnika.

Susanne Kennedy iz Njemačke, Julien Gosselin i Caroline Guiela Nguyen iz Francuske, Yael Ronen iz Austrije i – Oliver Frljić iz Hrvatske. To je pet trenutačno ključnih europskih redatelja prema izboru utjecajnog britanskog Guardiana.

U članku znakovita naziva “Makni se, Ivo van Hove: Najaktualniji europski redatelji” urednički tim Guardiana posvetio je odlomak koji započinje citatom “Smrt Oliveru Frljiću” s jednog zida u Vinkovcima, opisujući kako je ovaj provokativni autor polarizirao ne samo hrvatske nego i balkanske i europske političke klike koje su kulturu odabrale kao svoju novu bojišnicu.

“Oštar i beskompromisno političan, Frljićev rad analizira i satirizira politički raspad uzduž bivše Jugoslavije: plodove rata, uspon ekstremno desnog nacionalizma, mekoću demokracije. On uzvraća šokom i prijezirom. I možda gura nepristojnost do ekstrema, ali ovo nije vrijeme za pristojnost. Frljić je redatelj s prve crte bojišnice”, piše Guardian, nabrajajući prizore iz Frljićevih predstava “Kompleks Ristić” i “Naše nasilje i vaše nasilje” koje su proteklih godina izazivale mnogo medijske buke.

I zaista, upravo konfrontacijski pristup Olivera Frljića koji gledatelju ne dopušta da okrene glavu od duboko ukorijenjenih i često prešućenih društvenih problema učinio ga je relevantnim i izvan okvira matične zemlje: u Srbiji je srbomrzac, u Hrvatskoj mrzitelj svega hrvatskoga, u Poljskoj izazivač javne sablazni i neprijatelj Poljaka... kao u ogledalu, nacionalisti svih nacija nepogrešivo se prepoznaju u njegovim komadima.

I svaki njihov pokušaj da ga ušutkaju Frljićev autorski glas čini još snažnijim i medijski atraktivnijim. A međunarodna priznanja samo se nižu.

Ključne riječi

Komentara 38

KL
klasika
12:19 04.09.2018.

Tko o čemu, Zajovićka o Frljiću. Svako malo. Lijevoliberalni mediji slave anarhiste koji svojom vulgarnošću uništavaju Europu.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
11:59 04.09.2018.

a ha ha ha ha ha....u pola zemalja eu su mu zabranili raditi......

BU
Budak
12:13 04.09.2018.

Hrvatsku “kultura” čvrsto je u rukama dijece komunista i nekad vladajući manjina. Sišu enormne iznose iz proračuna koje im dodjeluju dijeca UDBE. S njihovim “predstavama” vrijeđaju Hrvatski narod. Paraziti koji čekaju napokon deratizaciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije