Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još nije gotovo

Oja Kodar: Ne dam snimke Orsona Wellesa dok ne pokažu budžet!

Oja Kodar
Foto: Arhiva VL
1/3
26.01.2011.
u 19:44

Showtime želi dovršiti famoznu "Drugu stranu vjetra", ali udovica nije sigurna u ozbiljnost TV kompanije

Britanski Guardian samo je jedan od utjecajnijih svjetskih medija koji su kao gotovu stvar objavili dogovor između nasljednica Oje Kodar i Jacqueline Boushehri s jedne strane te velike TV kompanije Showtime s druge, o otkupu prava na famozni nedovršeni film Orsona Wellesa "Druga strana vjetra", koji već 39 godina stoji u pariškom trezoru.

U razgovoru za Večernji list, Oja Kodar ipak staje na loptu i kaže da ugovor još nije potpisan, te da njegova finalizacija ovisi o ozbiljnosti namjera Amerikanaca.

Strah od novog fijaska

– Istina je da smo Jacqueline (udovica iranskog producenta filma, op. a.) i ja zainteresirane za to da se "Druga strana vjetra" napokon dovrši, ali iz Showtimea nam još nisu poslali planirani proračun. Bez toga nikomu ne dam prava! – odlučna je.

Boji se, naime, da bi američka TV kompanija mogla podcijeniti potrebna ulaganja u montažu i postprodukciju filma pa strahuje da se ne ponovi fijasko s nekvalitetno dovršenim Wellesovim "Don Quijoteom", koji je predstavljen 1994. godine.

Izigrao udovicu i Španjolce

– Tada sam lakomisleno vjerovala čovjeku koji je preuzeo projekt. Španjolska vlada financirala je dovršenje filma, no čini se da je velik dio tog novca završio u privatnim džepovima. Konačni je proizvod bio užas! Možda sam zato sada toliko oprezna. Ne znam jesu li u Showtimeu svjesni toga da je jedno raditi TV serije sa 15 tinejdžera, a drugo dovršiti posljednji film Orsona Wellesa – objašnjava nam.

Pokušaja da se "Druga strana vjetra" napokon predstavi publici bilo je i prije, ali O. Kodar kaže da je najčešće bila riječ o ponudama ljudi koji su htjeli da im Wellesov film bude odskočna daska.

Oliver Stone skeptičan

– Jednom sam čak otišla Oliveru Stoneu, kao Orsonovu kolegi iz svijeta filma, da mi pomogne naći producenta za dovršetak projekta. Stone je naš materijal ocijenio "visoko eksperimentalnim", ne baš u dobrom smislu. Zanimljivo, godinu dana poslije snimio je film iste takve estetike! – nasmijala se Oja Kodar.

Ako se dogovor sa Showtimeom postigne, film će dovršiti redatelj Peter Bogdanovich i sama Oja Kodar, koja je od početka pisanja scenarija bila ravnopravna suautorica filma.

Umro montirajući film

– Mnogo smo na njemu radili. Često smo prije spavanja rezimirali dan i raspravljali o mogućim rješenjima za film. Prihvaćao je moje sugestije kao i ja njegove. U našem radu nikad nije bilo natjecanja ega. A kad je pukla produkcija, Orson je cijelu našu garažu u Hollywoodu pretvorio u montažu i ondje svaki dan, do smrti, dovršavao film. Poučio je mojeg nećaka Sašu montaži, da mu pomogne  – prisjetila se.

Pitamo je li istina da je "Druga strana vjetra" bunkerirano remek-djelo.

John Huston zaslužio Oscara

– Ja mislim da je to moglo biti remek-djelo da je Orson izdržao do kraja. Kako će sad izgledati, ne znam. Da je tada došao do kina, John Huston sigurno bi dobio Oscar za glumu. On je u tom filmu veličanstven! – otkriva udovica i dodaje kako bi i sam Welles htio da njihov posljednji projekt napokon dođe do publike. U tome bi možda uspio i za života, da nije bilo problema s producentima zbog kojih se projekt toliko razvukao.

– Ljudima je teško shvatiti da jednom Orsonu Wellesu netko nije dao raditi, ali i prije se tako događalo. Producenti su, recimo, osporavali njegove autorske odluke u filmu Touch of Evil. Nisu voljeli ni The Magnificent Ambersons. Inzistirali su da taj film dobije happyend! – otkriva nam Wellesova poslijednja ljubav.

Kao na drugom planetu

Zanimalo nas je i kako je bilo istovremeno živjeti i raditi s filmskim genijem njegova kalibra. 

– Kao na drugoj planeti! – odgovara spremno.

– Orson se mogao u trenutku izdići iz uobičajenih životnih stvari. Uz njega je teško izgledalo manje teško, svi problemi su izgledali rješivi. Od njega nikad nisam naslijedila novce, on u tom smislu ni nije bio bogat čovjek, ali ostavio mi je masu toga u srcu i duši – kaže nam Oja Kodar za kraj.

Hoće li i saga o njihovu poslijednjem projektu uskoro dobiti kraj, saznat ćemo kad Showtime položi sve karte na stol.

Komentara 3

Avatar billybull
billybull
01:10 27.01.2011.

...nije joj ostavio novce, pa ona sada pokusava sama do njih doci....ne vjerujem u bilo kakav uspjeh filma, prvenstveno zbog starosti, i nepoznavanja autora od strane danasnje publike....za primjer, sjecate li se princa? mislim na auto, na nsu...strasna pila u svom vremenu...ali danas ga svaka korejska kia po svemu sisa 100%...welles ima ime u povijesti filma, ali tamo i spada....

MP
mpusiu0107
09:14 27.01.2011.

billy Ovo mi zvuči ko tipično razmišljanje čovijeka koji sluša cajke, čita Nives Celzijus i Dinu Bubičića i gleda Transformere.......................takva djela imaju rok trajanja jer su šablonska i điđimiđi...........filmska, glazbena i književna umjetnost je nešto sasvim drugo i nema rokaka trajanja.....i ima jednaku popularnost od dana nastajanja pa sve do danas....................

Avatar billybull
billybull
13:25 28.01.2011.

mpusiu0107, ne to je razmisljanje covjeka koji zivi na \"izvoru dogadanja\", a ne u hrvatskoj gdje treba cekati 5 godina da bilo sto aktuelno doprije do ljudi...naprotiv meni tvoje razmisljanje zvuci kao razmisljanje snoba iz zagrebacke bogoviceve koji iz nevjerovatne dosade i apatije izlaz pokusava pronaci u trazenju dubljih odgovora...koji, naravno, ne postoje...filmovi o. wellesa jesu bili sto su bili u svoje vrijeme, i to zato jer su nastali u to svoje vrijeme... danas su samo povijest...da ne ponavljam usporedbu s princem....uz put, kak ti se da toliko puta logirati se i sebi stiskati pluseve a meni minuseve?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije