Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Marul

Održana dodjela nagrada na Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani

Dodjela nagrade Marul 29. Marulićevih dana
Foto: Miranda Cikotić/PIXELL
1/3
02.05.2019.
u 11:41

Nagradu Marul 29. Marulićevih dana, festivala hrvatske drame, za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava “Emet” Ivane Šojat u produkciji HNK Osijek, a Marula za režiju dobio je Samo M. Strelec za istu predstavu.

Teška uloga djeda pedofila

U obrazloženju ocjenjivačkog suda navodi se kako već sam naslov romana po kojem je nastala nagrađena predstava upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u njezinoj preciznoj arhitekturi. Naime, emet, što znači život, u sebi nosi vlastitu suprotnost – met, odnosno smrt. Predstava prekoračuje granice, duboko je uznemirujuća, ali istovremeno i duhovita, izaziva osjećaj groze, ali gotovo istovremeno proizvodi i smijeh. Pitali smo autoricu Ivanu Šojat kako se osjeća, je li iznenađena.

– Znam da je splitska publika jako zahtjevna. No već nakon prvog prizora osjetila sam da će nešto biti. Posebno nakon završetka kad su mi ljudi počeli prilaziti i čestitati zbog teksta pitajući kako sam se usudila tako nešto dati. Oduševljenje je totalno, još ne mogu vjerovati. Stalno se štipam jer to su dvije najjače nagrade. Velika je čast uopće doći na festival na kojem su samo najbolje predstave. Za mene je već i to uspjeh – kaže Ivana Šojat. Ističe da je Samo M. Strelec za nju otkriće.

– On cijeni ljude, obraća im se s puno poštovanja. Dubinski je istraživao tekst, ja do sada nisam srela takvog redatelja. Čeprkalo se, radilo na likovima psihološki. Čista metafizika, ozbiljan rad, ali ništa nije bilo suvišno. “Emet” je teška predstava u kojoj glumci nisu bili požderani radom iako su neki od njih igrali vrlo teške uloge kao što je djed pedofil. Tu najnezahvalniju ulogu majstorski je odigrao Davor Panić – veli osječka književnica. Trenutačno radi na tekstu za vinkovačko kazalište (predstava Vinkovački posljednji Stipančići) čija je praizvedba u studenom, a u HNK Zagreb priprema “Donjogradsku obalu”.

U Splitu slavio i BADco.

Marula za suvremeni dramski tekst dobio je Miro Gavran za predstavu “Svaki tvoj rođendan” u produkciji HNK Zagreb.

– Jako sam sretan zbog nagrade za ovu predstavu u kojoj je angažirano 25 glumaca. U Zagrebu stalno igra pred rasprodanim gledalištem – izjavio je Miro Gavran.

Marul za umjetničko ostvarenje pripao je Marjanu Nećaku za predstavu “Djevojčica sa žicama” u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola.

Ogroman pljesak dobio je nacionalni prvak HNK Zagreb Siniša Popović koji je zbog nenazočnosti autora preuzeo Marula za predstavu “Ispravci ritma”. Naime, ocjenjivački sud je za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju predstave nagradio umjetnički tim predstave “Ispravci ritma” Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., HNK Zagreb i Dubrovačkih ljetnih igara. Nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović i Nikša Butijer, a nagradu publike za najbolju predstavu “Kako je počeo rat na mom otoku”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije