Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WALK DON'T RUN

Odlazak majstora gitare: Bob Bogle (1934.-2009.)

17.06.2009.
u 12:01

Osnivač, gitarist i basist surf-rokera The Ventures, "benda koji je inspirirao tisuću bendova", preminuo je u nedjelju u 75. godini od posljedica pada u svojoj kući u Tacomi u Washingtonu. Već je dugo bolovao od ne-Hodginsova limfoma, tako da mu je zdravlje bilo slabo.

- Premda znaš da će se tako nešto dogoditi, kad se dogodi kao da je bomba pala na tebe – izjavio je o Bogleovu odlasku Don Wilson, s kojim je Bogle 1958. osnovao popularnu grupu i nastavio svirati sve dok ga zdravlje nije izdalo.

Bogle i Wilson sreli su se sredinom pedesetih, i ta dva građevinska radnika otkrila su zajedničku ljubav prema gitarama te osnovala grupu. Prvi veliki hit bio im je "Walsk Don't Run" za čim je uslijedila tema iz serije "Hawaii-Five O" i brojni drugi hitovi specifičnoga instrumentalnog zvuka poput "Telstar", "Pipeline" i "Surf Rider" (to je ono gitarističko "prangijanje" koje je Tarantino iskoristio za "Pulp Fiction").

Kad su Joea Walsha (The Eagles) u jednoj anketi pitali da odabere najutjecajnije gitarističke solaže svih vremena, on je rekao da na taj popis mora uvrstiti cijelu pjesmu The Venturesa "Walk Don't Run" jer je ona nemjerljivo utjecala na generacije gitarista.

- Kad poslušate "Walk Don't Run" i "Perfidia", solo-gitara je potpuno jedinstvena – rekao je Don Wilson za umijeće svog kolege i prijatelja.
- On je onu vibrato-ručku, ono što zovu whammy bar, itekako koristio, i koristio ju je kao nitko drugi.

Sjajni gitarist Bogle nije bio častohlepan; kad je 1962. shvatio da je basist The Venturesa Nokie Edwards također izvrstan gitarist, možda i bolji od njega, ustupio mu je mjesto solista, a on se prebacio na bas. Premda popularnost The Venturesa u Americi nije preživjela šezdesete, ostali su iznimno popularni u Japanu gdje su bili najuspješnija strana rock-grupa uopće: prodali su dvostruko više ploča čak i od Beatlesa!

Bob Bogle doživio je da The Ventures 2008. budu uvršteni u Kuću slavnih rock'n'rolla, ali mu zdravlje već nije dopuštalo da nazoči ceremoniji. No, njegovo nasljeđe živi u vječnom zvuku rocka; svaki put kad neki gitarist posegne za vibrato-ručkom na svom Fenderu, time odaje počast Bobu Bogleu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije